Advertentie

Beursgenoteerde dochters vaak meer waard dan moederbedrijven

Op de beurs is de som van de delen vaak meer dan het geheel. Dat ondervinden veel ondernemingen die de voorbije jaren dochterbedrijven naar de beurs brachten nu aan den lijve. Meest recente voorbeeld is France Télécom. De beurswaarde van moeder France Télécom daalde onlangs onder die van de eigen mobilofoondochter Orange. Dinsdag waardeerden de beleggers de participaties van France Télécom in de beursgenoteerde dochters Orange (84,4%), Wanadoo (73,2%) en Equant (54,3%) op ongeveer evenveel als de totale beurskapitalisatie van France Télécom. Dat betekent concreet dat beleggers de waarde van de vaste telefoonactiviteiten in Frankrijk, de traditionele kernactiviteit, als nihil beschouwen.

"Die vaste telefonie levert nochtans een stabiele kasstroom op", merkt analist Gert de Mesure van Delta Lloyd Securities op. "Sommige beleggers geven echter de voorkeur aan een rechtstreekse belegging in mobilofoondochter Orange, die betere groeivooruitzichten heeft."

Die geringe waardering voor de vaste telefonie is nog duidelijker bij de Japanse telecomreus NTT, die de beleggers waarderen op 81,3 miljard euro. Dat is veel minder dan alleen al de waarde van het belang van 64 procent in mobilofoondochter NTT DoCoMo, zijnde 91,9 miljard euro.

Auto-analist Stephen Reitman van Merrill Lynch wijst ook op de onderwaardering van de Franse autoconstructeur Renault. "Het belang van 37 procent in het Japanse Nissan is 6,4 miljard euro waard, de 20 procent in de Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo 1,25 miljard euro. Dat is samen meer dan de huidige beurskapitalisatie van Renault zelf, namelijk 7,2 miljard euro."

Ook op de Brusselse beurs zijn moeders vaak nauwelijks meer waard dan hun dochter. Het frappantste voorbeeld is het bouw- en baggerbedrijf CFE. Baggerfiliaal Deme is nog niet beursgenoteerd, maar werd tijdens de baggeroorlog in mei 2000 op 500 miljoen euro gewaardeerd. Sindsdien is de koers van een branchegenoot als de Nederlandse baggeraar Boskalis door de goede gang van zaken in de sector met de helft gestegen, zodat de Deme-waardering ook nu nog steek houdt. Bijgevolg is het CFE-belang van 48 procent in Deme zeker 240 miljoen euro waard, bijna het dubbele van de huidige beurswaarde van CFE, die 125 miljoen euro bedraagt.

De Belgische bedrijven met beurgenoteerde dochters zijn er nauwelijks beter aan toe. De beurswaarde van bouwmaterialengroep Koramic (280 miljoen euro) is nauwelijks meer dan de waarde van het belang van 25 procent in Wienerberger (264 miljoen euro).

En van de totale beurswaarde van D'Ieteren (659 miljoen euro) blijft er na aftrek van het belang van 57 procent in autoverhuurdochter Avis Europe slechts 58 miljoen euro over.

Bijgevolg worden de twee andere activiteiten van D'Ieteren - de Belgische autodistributie en Carglass - vrijwel op niets gewaardeerd. "De huidige koers is belachelijk, tenzij je verwacht dat Avis Europe nog fors zal zakken", zegt analiste Caroline Lauwers van KBC Securities. "Een beursgenoteerde dochter hebben is vaak een nadeel, en bij D'Ieteren is dit zeker zo. Buitenlandse investeerders beleggen liever rechtstreeks op de Londense beurs in dochter Avis Europe, en dat speelt de liquiditeit van D'Ieteren parten."

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud