Beursherstel staat op lemen voeten

De stemming op de markten blijft uitermate zenuwachtig. Het blijft afwachten wat het militaire antwoord van de VS gaat zijn op de terreuraanslagen. Ook blijft het voorlopig koffiedik kijken welke schade de Amerikaanse economie gaat ondervinden van de crisis. Het sterk gedaalde Amerikaanse consumentenvertrouwen in september was alvast geen verrassing en werd door de markten genegeerd.

Bekende Amerikaanse beursgoeroe's doen hun uiterste best om de aandelenkoersen omhoog te praten. Hoofdstratege Abby Cohen van Goldman Sachs verhoogt het aandelengewicht in haar modelportefeuille van 70 naar 75%. Het gewicht voor obligaties verlaagt zij van 27 naar 22%. Cohen zegt dat aandelen momenteel zwaar ondergewaardeerd zijn. De overheid heeft volgens haar krachtige initiatieven genomen om de economische vertraging tegen te gaan. Daarnaast kopen een aantal bedrijven hun eigen aandelen in.

Verscheidene Europese beursanalisten treden haar bij en wijzen op de grote onderwaardering van de Europese en Amerikaanse aandelen.

Werner Smets van Quantstar Consult vindt de huidige beursmalaise een fantastische opportuniteit. ("Huidige correctie lijkt fantastische opportuniteit) William de Vijlder, chief investment officer bij Fortis, vindt de Europese aandelen 30 % ondergewaardeerd. Hij raadt beleggers niettemin aan om voorzichtig te zijn. "Enkel wie belegt met een horizon van minstens 6 maanden, mag voorzichtig kopen." (Europese aandelen 30 procent ondergewaardeerd)

Fortis-analist Marc Van den Eede zet vraagtekens bij het recente beursherstel: "Op een bepaald moment heeft iedereen verkocht die wou verkopen. De markt is dan zo laag gezakt dat er maar een heel klein beetje koopkracht nodig is om de markt te laten herstellen", zegt Van den Eede. "Het herstel zal evenwel van korte duur zijn". (Marc Van den Eede (Fortis): herstel zal van korte duur zijn)

Merrill Lynch-hoofdstrateeg David Bowers vindt niet dat de Europese beurzen momenteel koopwaardig zijn. Aandelen lijken wel goedkoop in vergelijking met obligaties, maar dat is alleen omdat de verwachtingen voor een winstherstel in 2002 en 2003 te hoog liggen, zegt Bowers. (Merrill Lynch vindt Europese aandelen nog niet koopwaardig)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud