Advertentie

Beurzen durven weer hopen

Beter dan verwachte kwartaalresultaten van technologiereuzen als Yahoo!, Microsoft en Motorola hebben de beurzen weer hoopvol gestemd. Sommige analisten sluiten zelfs niet uit dat met dit betere nieuws het startsein is gegeven voor een periode van zomers herstel van de markten.

Maar na de lange reeks winstwaarschuwingen van vorige week blijven veel economen nog altijd waarschuwen voor een al te groot optimisme. Marktstrateeg Edward Yardeni twijfelt er alleszins sterk aan dat de technologiesector opnieuw voor een economisch reveil kan zorgen. (Kan technologie opnieuw voor economisch herstel zorgen?)

Uit de laatste macro-economische cijfers blijkt wel dat de Amerikaanse economie aan de beterhand is. Voor de eurozone daarentegen is het nog even wachten op een snel economisch herstel. (Economisch herstel VS in zicht)

De ministers van Financiën van de eurogroep verklaarden dinsdag nog dat de groeivertraging in Europa harder dan verwacht toeslaat. Het Belgische bruto binnenlands product (BBP) bijvoorbeeld, zal in 2001 naar alle waarschijnlijkheid met slechts 2% groeien. Dat zou de laagste groei in vijf jaar betekenen. Maar de ministers van de eurogroep zijn niet overdreven pessimistisch en geloven dat de Europese economie weer zal aantrekken tegen het einde van dit jaar.

De Europese Centrale Bank (ECB) staat door deze verslechterende Europese groeicijfers steeds zwaarder onder druk om haar rentebeleid te versoepelen. Volgens sommige economen bestaat er voor ECB-voorzitter Wim Duisenberg voldoende ruimte om de Europese rentevoeten te verlagen. (Hoofdeconoom BBL noemt deflatie grootste risico voor economie)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud