Beurzen nemen erg onzekere start

Schrik voor teleurstellende derdekwartaalresultaten in de VS en een groeiende onrust over nieuwe terroristische aanslagen duwden de aandelenkoersen maandag fors omlaag. Op Wall Street kregen vooral de technologieaandelen op hun donder, terwijl in Europa de financiële sector onder druk stond na een winstwaarschuwing van de Nederlandse bankgroep ING.

Veel analisten zijn echter van mening dat de huidige onzekerheid op de markten ervoor gezorgd heeft dat heel wat aandelen sterk ondergewaardeerd zijn. Zij zien in de periode dan ook een uitgelezen koopopportuniteit, temeer omdat een mogelijke heropleving volgens hen zeer snel zou kunnen gebeuren.

Frank Boll, directeur van het Nederlandse Robeco, is hier allerminst van overtuigd. Boll gelooft namelijk dat de Amerikaanse economie op de drempel staat van een erg lange en harde recessie. Dat zal ongetwijfeld een zware weerslag hebben op de Amerikaanse én Europese aandelenkoersen. Als er opstoten komen in de aandelenindices, dan zullen die van korte duur zijn, zegt Boll. (Robeco-topman voorspelt lange recessieperiode)

Ook de Europese economie krijgt vast en zeker klappen na de aanslagen in de VS, maar veel waarnemers geloven nog altijd dat Europa niet in een recessie zal terechtkomen. Horst Koehler, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Wim Duisenberg, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn alleszins die mening toegedaan. Koehler verwacht wel dat de Europese economie dit jaar met minder dan 2% zal groeien. De herstelbeweging kunnen we volgens Koehler verwachten in de eerste jaarhelft van 2002.(IMF-topman verwacht geen recessie in Europa)

Over het groeipercentage van de Belgische economie is er wel meer onduidelijkheid. Terwijl de Belgische minister van Financiën Didier Reynders voor volgend jaar een groeicijfer van 1,5% voorspelt, is Fortis Bank pessimistischer. De bank besliste de groeiraming voor 2001te verlagen van 1,2 tot 1,0 procent en voor 2002 van 2,1 tot 0,7 procent. Een eventueel herstel kunnen we pas in de lente van 2002 verwachten.(Didier Reynders: Belgische economie groeit volgend jaar met 1,5% en Fortis verwacht amper 0,7% groei in 2002)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud