Advertentie

Beurzen stevenen af op slechtste jaar sinds 1974

De lange rij opeenvolgende verliesdagen op de beurs zorgt, alles bij elkaar geteld, voor een enorme ravage op de beurs. Van de 600 grootste Europese aandelen uit de DJ Stoxx 600-index boeken er slechts 16 over september nog winst. Interbrew hoort daarbij, als enige Belg, met een klim van 3,7 procent. Geen enkele van de 18 sectorale deelindexen staat deze maand op een verlies van minder dan 7,5 procent.

De subindex van de autobedrijven is er het ergst aan toe met een verlies van 32,8 procent. De fabrikant van luxewagens Porsche kreeg, bijvoorbeeld, al een klap van 41,3 procent. Alle Europese autobedrijven boekten minstens 23 procent verlies. De subindex voor cyclische goederen en diensten verloor deze maand 31,8 procent. De index bevat luchtvaartmaatschappijen als British Airways, dat intussen al 53,3 procent verloor, en Lufthansa (-46,9%), vrijetijdsbedrijven als Club Méditerranée (-48,2%) of luxegroep Bulgari (-46,3%).

Ook de mediabedrijven krijgen rake klappen. Die deelindex verliest 27,9 procent. RTL Group staat intussen 47,6 procent in het rood. De verzekeraars gaan er gemiddeld met 28,9 procent op achteruit. Zurich Financial Services verloor deze maand al 42,3 procent, Axa zag al 35,6 procent van zijn koers in rook opgaan. Herverzekeraar Swiss Re, de jongste dagen nochtans regelmatig in het nieuws met enorme schadevergoedingen voor de WTC-torens, kon het verlies 'beperken' tot 19,3 procent.

De Bel20-index ging mee onderuit. De Brusselse beurs moest deze maand al 17 procent inleveren en dat bracht het verlies sinds begin dit jaar op 20,6 procent. Van de Bel20'ers kan enkel Interbrew een hogere koers voorleggen. Voor 10 van de indexaandelen loopt het verlies op tot 20 procent of meer. Ion Beam Applications krijgt de grootste klap met 34,7 procent.

Het verlies sinds nieuwjaar ligt bij de meeste Europese indexen nu tussen 35 en 40 procent. Omdat de meeste van die indexen van veeleer recente datum zijn, zou dat, als er de komende weken of maanden geen opleving komt, het grootste verlies uit hun geschiedenis zijn. De Duitse DAX, bijvoorbeeld, verloor in crashjaar 1987 slechts 30,2 procent, maar staat nu ruim 40 procent in het rood. De Dow Jones Industrials, de oudste beursindex ter wereld, verloor dit jaar al 21 procent. Men moet teruggaan tot 1974, toen de index 27,6 procent inleverde, om een groter verlies te zien.

GVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud