Bin Laden: Amerikanen zullen nooit meer veilig zijn (update 2)

"De Heilige Oorlog tegen de VS is begonnen", zo stelde bin Laden. De uitzending zou zondag zijn opgenomen, aldus de Amerikaanse televisiezender CNN.

Osama bin Laden verweet het Westen vervolgens te vergeten dat situaties zoals op 11 september in de VS zijn voorgevallen overal ter wereld zijn gebeurd, maar dan met het westen als boosdoeners. Hij verwees daarbij naar de Golfoorlog.

De Amerikaanse televisiezender CNN zond de uitzending van bin Laden op Al Jazeera uit na de eerste vergeldingsaanslagen zondagavond op doelwitten in Afghanistan. Het ging om een van de eerste televisie-opnames van Osama bin Laden sinds de aanslagen in de VS, aldus televisiezender Al Jazeera, geciteerd door CNN. Bin Ladens toespraak zou plaats hebben gevonden vooraleer de VS zondag met hun tegenaanval begonnen, maar precieze tijdsgegevens zijn niet bevestigd.

De vice-minister van Defensie van de Taliban, mollah Nour Ali, verklaarde zondag dat de Taliban "klaar zijn om zich met alle mogelijke middelen te verzetten" tegen de Amerikaanse aanvallen, die ze beschouwen "terroristische acties". Volgens de minister zou een Amerikaans vliegtuig neergehaald zijn in het zuiden van Afghanistan. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld verklaarde daarop dat het Pentagon geen informatie heeft ontvangen over een al dan niet neergehaald vliegtuig.

De ambassadeur van de Taliban in Islamabad bevestigde dat Osama bin Laden en de Afghaanse mollah Omar nog altijd in leven zijn. De Taliban herhaalden bovendien dat ze niet van plan zijn hoofdverdachte Osama bin Laden uit te leveren aan de VS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud