Advertentie

BIPT sleutelt opnieuw aan tarieven Proximus

Het BIPT oordeelde vorig jaar dat Proximus een sterke marktpositie heeft. Daardoor moet Proximus de interconnectietarieven, die operatoren elkaar betalen voor gesprekken tussen hun netten, op de kosten baseren. Proximus is nog steeds een kostenmodel aan het uitwerken. De telecomwaakhond wil niet op de resultaten van die moeilijke oefening wachten alvorens te sleutelen aan de tarieven.

Medio februari gingen de Proximus-tarieven om gesprekken van andere operatoren door te sturen naar zijn abonnees (terminating) een eerste keer naar beneden. Een tussentijdse analyse van de situatie leidt vanaf 1 oktober tot een tweede verlaging. De twee verlagingen doen de terminatingkosten van Proximus sinds begin dit jaar met 21 procent dalen. Daardoor zou een Belgacom-klant die vanop een vast toestel een Proximus-abonnee belt vanaf oktober tijdens de piekuren 10 frank per minuut betalen tegen 13 frank begin dit jaar.

Belgacom wou echter niet kwijt of het de nieuwe verlaging, zoals de eerste, zal doorrekenen aan zijn klanten. Het wordt ook uitkijken of Mobistar en KPN Orange Proximus gaan volgen. Ze zijn daartoe niet verplicht maar het BIPT vindt dat ze hun tarieven moeten afstemmen op die van Proximus. In februari volgden ze niet maar waarnemers denken dat ze nu nog moeilijk anders kunnen.

Test-Aankoop en Beltug, de Belgische vereniging van telecomgrootgebruikers, vinden het advies van het BIPT ongerijmd omdat de regelgever de tarieven te hoog vindt maar toch geen drastische wijziging wil opleggen. Ze noemen de impact van de daling ondermaats voor de doorsneeconsument omdat de daluurtarieven niet veranderen en vragen de minister verder te gaan dan wat het BIPT voorstelt. BIPT-topman Eric van Heesvelde noemt het een 'totaal verdedigbare beslissing, na alle overwegingen zoals de marktontwikkeling'. De woordvoerster van Daems hekelt dat organisaties die steeds pleiten voor een onafhankelijk BIPT Daems nu vragen tussenbeide te komen bij het BIPT. BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud