Blair: GB militair, diplomatiek en humanitair betrokken bij aanvallen tegen Afghanistan

"De Taliban zijn het ultimatum om Osama bin Laden uit te leveren niet nagekomen en daarom nemen wij deel aan de militaire acties. We zullen niet rusten vooraleer de terroristen gepakt zijn", zo sprak Blair in Downing Street.

Blair zei langs militaire zijde de apparaten van de terroristische organisatie Al Quaida en de rest van het netwerk van Osama bin Laden te zullen demobiliseren. Groot-Brittannië heeft zondagavond reeds raketten ingezet, die vanuit zee worden afgevuurd.

Op diplomatiek gebied wees Blair erop dat de hele wereld coalitie heeft gevormd tegen het terrorisme. "Deze coalitie heeft alles te danken aan president George Bush, die de tijd heeft genomen om tot deze coalitie op te roepen", aldus Blair. De Britse premier wees er nog op dat het gevaarlijker zou zijn niet te reageren op de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten dan wel te reageren.

Blair wees erop tot Groot-Brittannië de aandacht voor de humanitaire kant van de zaak zeker niet uit het oog zal verliezen. "Wij zullen er alles aan doen om de Afghaanse bevolking te helpen en de 2,5 miljoen vluchtelingen niet te treffen. De bevolking zal worden gespaard"

Afsluitend legde Blair er de nadruk op dat de acties van de VS en Groot-Brittannië geen oorlogsdaden tegen de Islam zijn. "De Islam is een vredige en verdraagzame godsdienst, volledig tegengesteld aan de terroristische acties van Osama bin Laden", aldus Blair.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud