Bonden beloven langdurig verzet tegen hogere uitstapleeftijd

De onderhandelingen tussen de Vlaamse minister van Onderwijs, Marleen Vanderpoorten (VLD), en de vakbonden over de verhoging van de uitstapleeftijd voor leerkrachten zijn gisterochtend na enkele uren afgesprongen.

De Vlaamse regering heeft een ontwerpbesluit klaar dat de uitstapleeftijd optrekt van 55 naar 56 jaar voor kleuterleid(st)ers en naar 58 jaar voor de andere leerkrachten. Vanderpoorten stelde gisteren voor om, door de invoering van een loopbaankrediet van maximum één jaar voor alle leerkrachten en een extra krediet van maximum zes maanden voor de 52- tot 54-jarigen, die laatste groep alsnog de mogelijkheid te geven op 56,5 jaar uit te stappen. Over drie jaar zou de nieuwe regeling geëvalueerd worden.

De vakbonden wezen het voorstel als onvoldoende van de hand en bleven hameren op het behoud van de mogelijkheid op 55 jaar uit te stappen. Dat was dan weer onaanvaardbaar voor Vanderpoorten, die een einde maakte aan de decretaal voorgeschreven onderhandelingen. De bonden hadden maandag voort willen praten.

De Vlaamse regering handhaaft haar ontwerpbesluit. De vakbonden hebben vijftien werkdagen om daar schriftelijk op te reageren. Pas dan kan de regering het ontwerpbesluit voor advies naar de Raad van State sturen en, na de adviesgeving, definitief goedkeuren. Tot de publicatie ervan in het Staatsblad blijft de bestaande regeling van kracht.

De vakbonden, die op 5 oktober al een staking hielden, bereiden zich voor op een lange periode van verzet, 'zo nodig het hele schooljaar'. Donderdag en vrijdag wordt opnieuw gestaakt in het basis- en secundair onderwijs; donderdagmiddag heeft in Brussel een betoging plaats. Voor de periode na de herfstvakantie gaan de bonden op zoek naar creatieve actievormen, 'die de regering pijn doen en de ouders en leerlingen zo weinig mogelijk hinderen'.

Agalev en sp.a, de twee meerderheidsfracties die eerder op ernstig overleg hadden aangedrongen, stelden gisteren voor dat een bemiddelaar beide partijen opnieuw om de tafel zou brengen. CD&V-voorzitter Stefaan de Clerck neemt wegens de mislukking van het overleg niet deel aan het gesprek dat Vanderpoorten deze week met de partijvoorzitters zou hebben over de hertekening van het onderwijslandschap.

Pagina 2: Commentaar

Pagina 3: Conflict over uitstapleeftijd leerkrachten muurvast

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud