Brantano verwacht winstdaling met 8%

Dat deelde Brantano mee bij de publicatie van de halfjaarcijfers. De courante winst steeg in de eerste jaarhelft met 5,3% tot 6 miljoen euro. De bedrijfswinst ging wel 4,8% lager tot 7,5 miljoen euro.

Bij de publicatie van de cijfers over 2000 voorspelde financieel directeur Christine Vermeersch voor dit jaar een 16% hogere omzet van 275,2 miljoen euro, tegenover 237,5 miljoen euro over 2000. "Ik denk evenwel niet dat de winst zo sterk zal stijgen als de omzet", luidde het toen. Nu blijkt dus dat de groep uitgaat van een winstdaling met 8% tot 17,4 miljoen euro. In 2000 bedroeg de winst 18,9 miljoen euro.

Vermeersch merkt evenwel op dat Brantano in de tweede helft van 2000 een uitzonderlijke winst realiseerde van 3,12 miljoen euro. "Zonder dit element bedroeg de winst vorig jaar 15,7 miljoen euro. Als je het daarmee vergelijkt, zullen wij dus nog een mooie stijging realiseren", meent Vermeersch.

Een ander element is dat Brantano de Nederlandse en Deense activiteiten, in tegenstelling tot vorig jaar, dit jaar volledig consolideert. In Nederland worden de overgenomen winkels omgevormd tot Brantano-winkels, terwijl in Denemarken, waar het bedrijf nu acht winkels uitbaat, het aantal winkels nog verder moet worden opgetrokken om de kosten van het hoofdkwartier over een groot aantal winkels te kunnen spreiden.

Dit alles zal de bedrijfswinst negatief beïnvloeden. In de eerste jaarhelft zijn de gevolgen hiervan al zichtbaar. Daarenboven werd in het VK de huur van een aantal winkels herzien, wat gecompenseerd werd door de verbetering van de marge in dat land. Het resultaat is dat de bedrijfswinst over de voorbije zes maanden met 4,8% daalde bij een omzet die 23,6% hoger ging tot 131,8 miljoen euro. De nettowinst steeg wel met 5,3% tot 6 miljoen euro.

België en Luxemburg zorgden voor 45,8% van de totale omzet. In 2000 was dit nog 46,1%. Het VK leverde 40,2% van de omzet, Nederland 12% en Denemarken 2,1%.

Nadine Bollen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud