Advertentie

Brussel: leger versterkt waakzaamheid, verkeer in de knoop

De NAVO wordt bewaakt door militairen en de federale politie mobiliseerde alle personeel. Strategische doelwitten, zoals Amerikaanse, Israëlische en Europese diplomatieke, culturele en religieuze gebouwen worden sterker bewaakt. Ook de patrouilles, zowel mobiel als te voet, werden versterkt. Op de luchtmachtbasis van Florennes staan twee F-16 straaljagers klaar om op te stijgen.

Premier Verhofstadt komt vanavond nog vervroegd uit Jalta terug. (Zie ook: Jalta-top dinsdagmorgen van start gegaan). Ondertussen neemt op regeringsniveau vice-premier Laurette Onkelinx de permanentie waar. Vice-premier Vande Lanotte zei op het VRT-journaal dat alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn, genomen zijn.

Ondertussen roept de VRT-verkeersinformatie op om de Amerikaanse ambassade in Brussel zo veel mogelijk te vermijden. De A201 en de Leopold III-laan waren rond 18.15 uur volledig afgesloten van en naar het centrum. Dat zorgde voor chaotische toestanden in de straten in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier. De auto's reden er stapvoets. Het verkeer in de omgeving van de Hertogstraat en de kleine ring wordt beperkt, en desnoods omgeleid naar de Troonstraat en Lambermont.

Belgocontrol, de instantie die het luchtverkeer boven het Belgisch grondgebied controleert, heeft vliegtuigen verboden om boven Brussel te vliegen. Tot nader order verlopen de landingen normaal. Het aantal opstijgende vluchten is beperkt. De transatlantische vluchten zijn vertraagd of opgeschort, omdat alle Amerikaanse luchthavens gesloten zijn en alle vluchten naar de VS afgelast zijn. Ook de meeste Canadese luchthavens zijn dicht.

Telefoneren naar de VS is nagenoeg onmogelijk. "Minder dan 1 oproep op 10 krijgt verbinding", zegt Belgacom-woordvoerder Piet Van Speybrouck. Belgacom kan er niets aan veranderen: "het probleem ligt in de VS". Ook de dienst Internationale Inlichtingen van Belgacom wordt overstelpt. Aangezien de VS-databanken platliggen, verlopen ook de inlichtingen moeilijk.

Ook op het internet is er sprake van overbelasting. Zowel transatlantisch e-mailverkeer als het consulteren van Amerikaanse websites verloopt zeer moeizaam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud