Brussels gerecht onderzoekt investeringen Tractebel in Oman

Onderzoeksrechter Van Espen en de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) voeren al een gelijkaardig onderzoek naar de investeringen van Tractebel in Kazachstan. Het Brusselse gerecht ontdekte eind '99 dat bij investeringen in '97 vijf miljoen van de 55 miljoen dollar aan commissielonen naar België zijn teruggevloeid. Tractebel betaalde de commissielonen via Zwitserland aan zijn drie voormalige partners om hen te vergoeden voor het verwerven van de contracten in Kazachstan. De banden tussen Tractebel en zijn partners zijn ondertussen verbroken en Tractebel trok zich terug uit Kazachstan.

Het Zwitserse gerecht opende een witwasonderzoek naar die stortingen en zo ontdekte het Belgische gerecht dat een deel van de commissielonen weer naar België vloeide. In dit onderzoek gaat Van Espen na of naast geconsolideerde offshorefilialen ook niet-geconsolideerde offshores zijn gebruikt en of alles volgens de fiscale regels is verlopen.

De Belgische en Zwitserse speurders wisselden het afgelopen jaar informatie uit. De Belgische speurders ontdekten zo dat bij de investeringen van Tractebel in Oman eenzelfde terugbetalingsmechanisme is opgezet. Tractebel heeft sinds '94 een belang van 32,8 procent in United Power Company (UPC), dat de eerste private elektriciteitscentrale in Oman uitbaat. UPC breidt ondertussen de oorspronkelijke capaciteit van 100 MW tot 280 MW uit. De Zwitserse onderzoeksrechter Daniel Devaud heeft een deel van het verdachte geld uit Oman en de Kazachse commissielonen geblokkeerd. Het Belgische gerecht vroeg aan de Zwitserse collega's om de bevroren tegoeden, die vanuit België zijn gestort, terug te storten.

De redactie vernam ook in gerechtelijke kringen dat de Brusselse onderzoeksrechter Bruno Bulthé de voorbije dagen de in beslag genomen tegoeden van Alijan Ibragimov, een van de drie ex-partners van Tractebel in Kazachstan, vrijgaf. Het geld was in beslag genomen na een klacht van de non-ferrometalentrader Transworld tegen de drie ex-partners van Tractebel. Omdat het Brusselse gerecht er al bijna twee jaar niet in slaagde documenten te laten vertalen, besloot Bulthé het geld vrij te geven. Het parket tekende geen beroep aan. SV/EDL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud