BT en AT&T laten doek vallen voor Concert

Concert, de voortzetting van een joint venture tussen BT en het eveneens Amerikaanse MCI, biedt grote bedrijven internationale telecomdiensten aan. De alliantie op een 50/50-basis hield het geen twee jaar uit. Ze ging begin vorig jaar formeel van start, maar liefst anderhalf jaar nadat de moederbedrijven hun plannen terzake hadden ontvouwd. Maar wat de meest ambitieuze internationale samenwerking moest worden in telecomland en soms gezien werd als de voorbode van een fusie tussen BT en AT&T draaide uit op een 'nachtmerrie', zoals een beurshandelaar het gisteren noemde.

Concert kreeg van haar ouders onvoldoende vrijheid. BT en AT&T zagen het bedrijf eerder als een middel om extra verkeer over hun netwerk te sturen dan als een aparte onderneming. De verkopers van Concert zaten geregeld in het vaarwater van de collega's van BT en AT&T. Cultuurverschillen speelden de joint venture eveneens parten, net als de concurrentie en de slechtere marktomstandigheden. Het resultaat van dat alles was dat Concert de verliezen bleef opstapelen. Voor dit jaar wordt een operationeel tekort verwacht van bijna 900 miljoen euro. De moederbedrijven dienden al begin 2000 de omzetverwachting naar beneden te halen.

Afgelopen zomer gingen BT en AT&T aan tafel zitten om de aderlating te stoppen. De besprekingen namen maanden in beslag omdat bij de oprichting geen huwelijkscontract was afgesproken. Britten en Amerikanen kwamen overeen weer eigenaar te worden van de activa die ze destijds in Concert staken. Ook het personeel keert terug naar zijn vorige werkgever. Daarbij staat het principe voorop dat de klanten niet mogen leiden onder de scheiding. Ruim een derde van de werknemers, 2.300 van de 6.300, moet afvloeien. De ontslagen vallen vooral in de VS maar ook in Groot-Brittannië.

De operatie kost AT&T 5,3 miljard dollar. Een deel daarvan heeft te maken met AT&T Canada. AT&T neemt het belang van BT in zijn Canadees filiaal over en ontslaat de Britten van toekomstige investeringen in Canada. De kosten voor BT bedragen 2 miljard dollar. Sir Peter Bonfield, algemeen directeur van BT, zei gisteren dat niemand kon voorspellen dat de markt zo snel zou veranderen na de oprichting van Concert. 'De bodem is uit de markt geslagen. We verminderden de onkosten van Concert niet snel genoeg.'

Concert is in België gevestigd in het nieuwe BT-gebouw in Diegem. Het Belgische kantoor telt 25 mensen. Het was het eerste van Concert op het Europese vasteland en draagt op een aantal vlakken Europese verantwoordelijkheid. Volgens Jean-Philippe Mergan, die toeziet op Concert in België, wordt het personeel waarschijnlijk verdeeld over BT en AT&T. Alan Ball, de woordvoerder van BT in België, beaamt dat de beslissing financieel gunstig uitvalt voor BT. Enerzijds hoeft BT België geen marges op de verdeelde Concert-producten meer af te staan aan Concert, maar anderzijds vallen inkomsten uit de verhuur van het netwerk aan Concert weg. 'Per saldo zou het toch een positieve oefening moeten zijn.' BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud