Bush bestrijdt werkloosheid met 3 miljard dollar

Bush wil de werkloosheidsuitkeringen met 13 weken verlengen in staten waar de werkloosheid met meer dan 30 procent is toegenomen in vergelijking met voor 11 september. De staten New York, New Jersey, Connecticut, Maryland en Virginia zullen alvast zeker van de maatregel kunnen genieten.

Het geld van de federale regering zal worden gestort in een fonds dat beheerd wordt door de staten. Zij zullen de middelen moeten verdelen onder mensen die na de aanslagen hun werk verloren. Dat kan via inkomensteun of programma's voor professionele reconversie.

De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen hebben na de aanslagen hun vluchten met 20 procent verminderd en 80.000 werknemers afgedankt. Ook vliegtuigconstructeur Boeing zet 30.000 man op straat. De economische schokgolf laat zich ook voelen in sectoren als het toerisme en de detailhandel.

In totaal verloren in september 250.000 mensen hun job. 81 procent van de ontslagen viel na 11 september. Het Amerikaanse ministerie van tewerkstelling registreerde meer dan een half miljoen nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de laatste week van september. Dat is het hoogste aantal sinds juli 1992.

De Democratische oppositiepartij in de senaat vindt het presidentiële initiatief "een eerste stap", maar onvoldoende. Het programma "ziet de grote meerderheid van gezinnen die onmiddellijk hulp nodig hebben" over het hoofd, zei oppositieleider in de senaat Thomas Daschle.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud