Advertentie

Bush geeft Taliban tweede kans om bin Laden uit te leveren

Bush herhaalde zijn verzoek aan Kaboel om bin Laden, die volgens de VS verantwoordelijk is voor de terreurdaden, aan Amerika uit te leveren. Indien dit gebeurt, zouden de VS bereid zijn de huidige militaire campagne tegen de Taliban te "heroverwegen", zo stelde de president.

"Indien u hem en zijn companen grijpt, zouden we kunnen heroverwegen wat wij met uw land aanvangen. U hebt nog een tweede kans", richtte Bush zich tot de Taliban.

Bush zei verder dat bij de strijd tegen het terrorisme "in een maand tijd al heel wat is bereikt". Hij verwees daarbij naar de bevriezing van de tegoeden van terroristen, de vooruitgang in het onderzoek naar de aanslagen en internationale coalitie tegen terreur. Op militair vlak is alles volgens plan verlopen, aldus de Amerikaanse president, die verklaarde dat de strijd de "nodige tijd zal duren". "We hebben de terroristische opleidingskampen vernield, hun communicatie verstoord, de militaire kracht van de Taliban verzwakt en het grootste deel van hun luchtafweergeschut vernietigd", aldus Bush.

De Amerikaanse president bevestigde dat de terroristische dreiging tegen de VS "blijvend" is en dat zijn administratie in het bezit is van informatie over nieuwe bedreigingen tegen de VS. De autoriteiten zijn dan ook maximaal alert om nieuwe aanslagen te voorkomen. Volgens Bush zijn er ook "geloofwaardige aanwijzingen" dat een terreurcel van Bin Ladens Al Qaeda-netwerk met een sproeivliegtuig chemicaliën of biologische wapens wou verspreiden. Alle mogelijke voorzorgen zijn hiertegen genomen.

Bush bevestigde eveneens zijn wil om verder te gaan met het project rond het anti-raketschild, een dossier dat volgens hem vandaag nog belangrijker is dan voor 11 september. Hij hoopt zijn "vriend", de Russische president Vladimir Poetin, hiervan te overtuigen.

Bush toonde zich in zijn speech ook voorstander van een Palestijnse staat, op voorwaarde dat die het bestaansrecht van Israël erkent en eerbiedigt. Hij onderstreepte nog eens het belang van de toepassing van de Mitchell-akkoorden voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina. De president verklaarde bereid te zijn de Palestijnse leider Yasser Arafat te ontmoeten. Bush verwelkomde ook de wil van Syrië om het terrorisme te bestrijden. Hij voegde eraan toe dat de VS van nabij de Iraakse president Saddam Hoessein in het oog houden.

Aan het einde van de 45 minuten durende, rechtstreeks uitgezonden persconferentie riep Bush alle kinderen in Amerika op een dollar te schenken voor de kinderen in Afghanistan, zodat ze de winter doorkomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud