Bush helpt Wall Street op winst

Een ander leverde de Dow Jones bij het luiden van de bel een winst op van 0,6% tot 9.119,91 en stuurde de Nasdaq 0,5% hoger tot 1.605,35. De S&P500-index verdapperde met 0,2% tot 1.071,37. Volgens beleggingsprofeet Abby Cohen van zakenbank Goldman Sachs moet de S&P-index eind 2002 weer tussen de 1300 en 1425 punten staan. Goed voor een rally van 33%. De index is dit jaar met bijna 20% teruggevallen. Begin 2001 voorzag Cohen nog een jaardoel van 1650.

Tegenvallende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers zorgden eerder op de dag voor een negatieve stemming. Het aantal beschikbare banen nam in september af met 199.000, de grootste afname in ruim tien jaar. Vooral de dienstverleningssector moest het ontgelden. De terugval van het aantal banen buiten de landbouw was twee keer zo veel als analisten vooraf hadden ingeschat. Volgens het Amerikaanse ministerie zit het elf septembereffect hierin nog niet verwerkt. 'Het wordt vanaf nu nog veel slechter', zo vreesde een hoofdeconoom van First Union Securities.

In de voorgaande twee handeldagen werd het sentiment opgezweept door optimistische voorspellingen van beeldbepalende aandelen Cisco Systems (-3,6%) en Dell (+1,0%). Die positieve geluiden werden donderdag en vrijdag echter gecounterd door onheilstijdingen van Gateway en Sun Microsystems. Deze laatste verwacht het eerste kwartaal, dat eind september afloopt, af te sluiten met een verlies van 5 tot zeven dollarcent per aandeel. De markt had ingezet op slechts vier dollarcenten. Ook de omzetprognose valt de markt tegen. Sun calculeert nu een kwartaalomzet van 2,7 tot 2,9 mrd dollar, terwijl analisten 3,4 mrd dollar hadden geschat. Het antwoord van Sun op de tegenvallende ontwikkelingen is dat 9% van het personeel ontslagen wordt en 'overtollige' fabrieken dichtgaan. Voor het tweede kwartaal wordt een voorziening van 500 mln dollar opzijgezet.

De belangrijkste rivaal van Intel, Advanced Micro Devices (-4,4%), gaf voor de opening van New York aan te verwachten dat de derde kwartaal omzet met 22% zal terugvallen. Eind augustus had de chipmaker nog aangegeven te rekenen op een omzetdaling van 15% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook voorziet AMD een groter dan verwacht verlies. Belangrijkste oorzaak: de hevige prijsconcurrentie met Intel.

Cantor Fitzgerald Espeed, de beursgenoteerde elektronische handelstak van het effectenkantoor, werd vrijdag na ruim drie weken schorsing voor het eerst verhandeld en verloor direct een derde van haar waarde. De daling stond in kil contrast tot het verlies van zevenhonderd van de duizend personeelsleden door de terroristische aanslagen. Het kantoor was huurder van verdieping 101 tot 105 van WTC-toren 1.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud