Advertentie

Bush waarschuwt voor lange strijd tegen terrorisme

De Amerikaanse president Bush heeft het Talibanregime in Afghanistan de duimschroeven verder aangedraaid. Hij riep het op alle leiders van de terreurgroep Al-Qaida van Osama bin Laden onmiddellijk uit te leveren. Hij eiste verder dat de Taliban alle trainingskampen van de terreurbeweging sluiten.

De president maakte duidelijk dat al het bewijsmateriaal in het onderzoek naar de aanslagen van vorige week naar Al-Qaida leidt. Bush vroeg het Amerikaanse volk zich voor te bereiden op een campagne tegen terrorisme die lang kan duren.

De president liet er geen misverstand over bestaan dat over de Amerikaanse eisen niet valt te onderhandelen. "De Taliban moeten onmiddellijk handelen. Ze zullen de terroristen overdragen, en anders ondergaan ze hetzelfde lot als de terroristen", aldus Bush.

De Verenigde Staten hebben een grote militaire macht op de been gebracht die in actie zou kunnen komen als de Taliban de Amerikaanse eis naast zich neerleggen. Hij vroeg het Amerikaanse leger klaar te staan om in te grijpen. Bush beloofde de Amerikanen dat gerechtigheid zal geschieden.

De president kondigde in zijn toespraak dat in de VS zelf een speciaal overheidsbureau zal worden opgericht voor de verdedeging van het land. Het bureau moet zich onder meer bezighouden met het voorkomen van terroristische aanslagen en zal worden geleid door gouverneur van Pennsylvania, Tom Ridge.

De toespraak van de president duurde een kleine drie kwartier en werd regelmatig onderbroken door applaus. Bush greep de toespraak aan om de landen te bedanken die de afgelopen dagen hun steun hebben uitgesproken aan de Verenigde Staten. Ook noemde hij diverse staten die bij de aanslagen in de VS onderdanen hebben verloren.

De president vroeg de Amerikanen vertrouwen te hebben in de economie van het land en beloofde dat de VS de terreuraanslagen in New York en Washington te boven zullen komen. "We zullen New York City herbouwen", zo zei Bush.

De toespraak werd bijgewoond door de leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Normaal gesproken spreekt de president het Congres eens per jaar toe in de zogeheten State of the Union, een soort troonrede.

Ook diverse andere hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig, onder wie de leden van het Amerikaanse hooggerechtshof, de burgemeester van New York Giuliani, diverse ministers en de Britse premier Blair, die kort voor de toespraak op het Witte Huis was ontvangen.

Uit veiligheidsoverwegingen was vice-president Cheney niet van de partij. Normaal is de vice-president er altijd bij als de president het Congres toespreekt, maar de Amerikaanse regering durfde het dit keer niet aan. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat hiertoe was besloten voor het geval zich tijdens de toespraak onverhoopt een calamiteit zou voordoen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud