Chipsector verzuurt stemming op Wall Street

Chipgroep Intel verliest 3,6% tot 24,111 dollar. Het bedrijf mikt in het vierde kwartaal op 6,3 tot 6,8 miljard dollar omzet. Lehman Brothers vreest dat het resultaat aan de lage kant van die verwachtingen zal uitkomen. Chipgroep Applied Materials zakt met 4,2% tot 33,75 dollar, sectorgenoot Altera met 9,1% tot 20,93 dollar en Xilinx met 7,3% tot 29,53 dollar. De Philadelphia Semiconductor Index noteert ruim 6% lager.

Softwarebedrijf Oracle daalt met 2,7% tot 14,54 dollar. De maker van internetapparatuur Cisco noteert 4,1% lager aan 16,26 dollar en telecomproducent Qualcomm speelt 2,5% kwijt op 48,28 dollar.

Bank of America stijgt met 2% tot 54,05 dollar. De financiele groep maakte voor beurstijd bekend dat de operationele winst in het derde kwartaal daalde van 2,2 naar 2,1 miljard dollar. Analisten hadden erger gevreesd.

De negatieve sfeer in New York wordt voor een groot deel veroorzaakt door de steeds groter wordende angst voor een biologische oorlog. Het aantal gevallen van miltvuurbesmettingen is dit weekeinde flink opgelopen. In totaal zouden er meer dan tien mensen met de bacterie in aanraking zijn gekomen. Ook bij beursgenoteerde bedrijven zijn verdachte pakketjes aangetroffen. Zo kwam er bij een vestiging van Microsoft in Nevada een envelop met sporen van miltvuur. De bombardementen op Afghanistan gaan ondertussen de negende nacht in.

De handel in het aandeel Bethlehem Steel ligt stil. Het staalbedrijf, in grootte het derde van het land, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het concern zit in de problemen sinds de eigen markt wordt overspoeld met goedkoop staal uit andere landen, waarmee staalprijzen scherp daalden. Door de hoge dollarkoers is het voor Amerikaanse bedrijven moeilijk daartegen te concurreren. Sinds 1999 hebben al bijna 20 Amerikaanse staalfabrikanten uitstel van betaling aangevraagd. Geen van hen was zo groot als Bethlehem Steel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud