Advertentie

Chronologisch opsomming aanslagen

* 14.56 uur: Een vliegtuig crasht frontaal tegen één van de twee torens van het World Trade Center (WTC) in Manhattan (New York). Er ontstaat een gigantische rookontwikkeling.

* 15.14 uur: Een tweede toestel vliegt tegen de tweede toren van het WTC. Er volgt een enorme explosie.

* 15.30 uur: Een eerste balans houdt het op 6 doden en duizend gewonden.

* 15.40 uur: President George Bush die in Sarasota (Florida) verblijft, verklaart dat het "vermoedelijk om een terroristische aanslag" gaat. Hij zegt onmiddellijk naar Washington af te zullen reizen.

* 15.50 uur: In Washington worden het Witte Huis en het Pentagon (ministerie van Defensie) ontruimd.

* 15.53 uur: Ook het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in het centrum van Washington, wordt ontruimd.

* 15.53 uur: Twee explosies doen het Pentagon op de grondvesten daveren. Volgens een woordvoerder gaat het om een bomexplosie. Volgens een eerste balans vallen er zeven gewonden.

* 16.00 uur: De Amerikaanse Federal American Administration (FAA) schaft alle commerciële vluchten in de VS af.

* 16.05 uur: Eén van de torens van het WTC stort volledig in.

* 16.28 uur: De tweede, in vuur en vlam staande toren van het WTC stort op haar beurt als een kaartenhuisje in. Er blijft een massa puin achter in de straten van Manhattan. Een immense rook verspreidt zich over het schiereiland.

* 16.38 uur: Een bomauto ontploft aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

* 16.42 uur: Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die in Lima is, annuleert zijn reis die hem dinsdag naar Colombia zou brengen.

* 16.50 uur: De luchtvaartmaatschappij United Airlines kondigt in Parijs aan dat één van de twee vliegtuigen die de ramp in het WTC heeft veroorzaakt, eigendom is van United Airlines. Het gaat om een B737.

* 16.55 uur: Een verantwoordelijke van het FBI kondigt aan dat een gekaapt vliegtuig zich richting Pentagon begeeft. In Washington heerst er totale verkeerschaos en een groot aantal voetgangers verlaat de omgeving van het Witte Huis.

* 17.17 uur: De New Yorkse burgemeester Rudolph Giuliani vraagt aan alle inwoners om het zuidelijk deel van Manhattan te verlaten.

* 17.33 uur: De FAA meldt een verlies van contact met een of meerdere vliegtuigen.

* 17.34 uur: Een Boeing 747, die de verbinding Chicago-New York verzorgde, stort neer in het westen van Pennsylvania. United Airlines zegt dat ze in Pennsylvania één van haar toestellen mist.

* 17.38 uur: De luchtvaartmaatschappij American Airlines meldt op haar beurt het verlies van twee lijnvliegtuigen die in totaal 156 personen vervoeren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud