Cisco sluit boekjaar af met verlies van 1 miljard dollar

Cisco maakt apparatuur die telecom- en internetbedrijven gebruiken om hun netwerken uit te bouwen. Het bedrijf is dus zeer afhankelijk van de gang van zaken in deze sectoren, en die is niet zo best. Dat ondervinden ook concurrenten als Alcatel, de Franse groep die onlangs flink in haar jobbestand sneed.

Gedelegeerd bestuurder John Chambers van Cisco vreest dat een herstel nog even op zich laat wachten. 'We denken dat we de bodem nog niet bereikt hebben', zegt een pessimistische Chambers. Volgens hem kan de malaise nog makkelijk drie tot zes maanden aanhouden. Daarom denkt hij dat de omzet in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar nog eens met 5 procent zakt tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met januari zakte het niveau van de verkopen al met 36 procent.

Het vierde kwartaal van Cisco's boekjaar, dat op 31 juli afliep, toonde een omzet van 4,3 miljard dollar. Dat is 25 procent minder dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar en 9 procent beneden het niveau in het derde kwartaal. Cisco had drie maanden geleden al aangegeven dat zijn omzet met ongeveer een kwart naar beneden zou komen. De nettowinst kwam uit op 7 miljoen dollar tegenover 796 miljoen dollar vorig jaar. Exclusief uitzonderlijke items bedroeg de winst 163 miljoen dollar. Ook dat is een pak minder dan de 1,2 miljard dollar van vorig jaar. De winst per aandeel ging van 16 naar 2 dollarcent, ook al geen verrassing.

Cisco publiceerde zijn cijfers dinsdag na het sluiten van de beurs in New York. Daar waren ze met spanning tegemoet gezien als aanwijzing voor de verdere ontwikkelingen in de technologiesector. Tijdens de nabeurshandel zakten de aandelen van Cisco met ongeveer 1,5 procent. Gisterennamiddag noteerden ze al 2,5 procent lager. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud