Advertentie

Clickoptions.com, het gokkantoor van de financiële markten

Société Générale (SocGen) is bij de Belgische belegger vooral bekend als warrantemittent. In Frankrijk pakte SocGen in mei uit met Clickoptions.com, een soort on-linegokkantoor voor de financiële markten. Algemeen directeur Lionel Gibert van Clickoptions wil het concept in het najaar naar andere Europese landen uitvoeren, waarbij eerst Duitsland maar later ongetwijfeld ook België aan beurt komt. Tegen eind 2001 moet de site 5.000 klanten tellen, eind 2000 zou Clickoptions met 25.000 beleggers zelfbedruipend moeten zijn.

In principe kunnen Belgen nu reeds bij Clickoptions terecht. Het openen van een rekening vergt wel behoorlijk wat formaliteiten, die u kunt opvragen op de website (www.clickoptions.com).

Het productaanbod is voorlopig ook nog sterk op de Franse particulier gericht. Zo kan er vooral gegokt worden op aandelen uit de Franse CAC40 (Alcatel, France Télécom, BNP Paribas, Dexia, Air France,...), naast de ook bij de Franse belegger populaire Amerikaanse technologiereuzen (Microsoft, Intel, AOL Time Warner,...).

Op Clickoptions kan de belegger in totaal zo'n 1.200 weddenschappen afsluiten, verdeeld over een tiental strategieën. De eerste strategie is 'Finio', waarbij u optimistisch bent dat een aandeel of index op de eindvervaldag boven een bepaald niveau zal noteren. Een voorbeeld. U denkt dat aandelen Nokia aan een forse remonte toe zijn en ziet het aandeel tegen eind deze maand boven 25,50 euro noteren, een flink stuk boven de huidige koers van 21,50 euro.

Bijgevolg kocht u maandag een Finio met vervaldag 31 augustus en een koersdoel van 25,50 euro. Die weddenschap kostte u maandag 12,92 euro. Noteert Nokia op 31 augustus effectief boven 25,50 euro, dan ontvangt u 100 euro op uw rekening en is de netto-opbrengst 87,08 euro (100 euro min de inleg van 12,92 euro). Komt de verhoopte sterke remonte er niet, dan verliest u maximaal de inleg van 12,92 euro.

Uiteraard varieert de kostprijs van de weddenschap met het risico dat u loopt. Bij een Finio met een lager koersdoel van 23,50 euro is de kans groter dat u 100 euro wint en zijn de instapkosten, die maandag op 32,11 euro lagen, uiteraard een stuk groter.

Het spiegelbeeld van de Finio is de Finiba. Zoals de naam suggereert, speculeert de belegger hier op een daling van een aandeel of index tot onder het koersdoel op de eindvervaldag. De Finio en Finiba zijn dus eigenlijk een soort Europese calls en puts, die alleen op de eindvervaldag kunnen worden uitgeoefend.

De producten Tapeo ("hoog tikken") en Tapeba ("laag tikken") stemmen dan weer overeen met Amerikaanse opties, die op elk moment voor de vervaldag kunnen uitgeoefend worden. Zo kost een Tapeo op Nokia met eindvervaldag 31 augustus en koersdoel 26 euro 13,02 euro. Dat is iets duurder dan een vergelijkbare Finio.

Dat is logisch, aangezien de winst "vastgeklikt" wordt als Nokia op eender welke handelsdag tot 31 augustus boven 26 euro afsluit. Valt het aandeel tegen 31 augustus terug tot de huidige 21,50 euro, dan haalt u niettemin de winst van 86,98 euro (100 min 13,02 euro) binnen. Omgekeerd wedt u er bij een Tapeba op dat het aandeel of de index voor de vervaldag onder het koersdoel zakt.

Het spiegelbeeld van de twee vorige strategieën zijn de "Borneo" en de "Borneba". Hier strijkt de belegger 100 euro op als het aandeel of de index de komende weken nooit boven het koersdoel uitstijgt (Borneo) of onder het koersdoel wegzakt (Borneba). Voorbeeld: u denkt dat de Dow Jones zeker tot 31 augustus boven 10.000 punten standhoudt. Dan kon u maandag voor 50,26 euro een Borneba op de Dow Jones kopen met koersdoel 10.000 en vervaldag 31 augustus. Als de Dow tot eind deze maand nooit onder 10.000 punten zakt, ontvangt u 100 euro. Gebeurt dat wel, dan bent u uw inleg van 50,26 euro kwijt.

Inspelen op een stabiele koersevolutie kan eveneens. Bij een "Tunnel" gaat u er van uit dat het aandeel of de index tot de vervaldag binnen een bepaalde schommelingsmarge blijft. Zo kunt u een Tunnel op de Nasdaq100-index kopen met een vloer van 1.460 punten en een plafond van 2.000 punten. Voor een dergelijk brede schommelingsmarge betaalt u wel een stevige inleg van 78,21 euro.

Een speculatieve variant op de Tunnel is de Lasso. De schommelingsmarge is hier een stuk kleiner, maar daar staat tegenover dat het prijskaartje van uw weddenschap eveneens een stuk kleiner is.

Ten slotte zijn er nog twee strategieën waarbij de belegger verwacht dat "zijn" aandeel of index het de komende weken relatief goed zal doen. Zo kunt u voor 15,26 euro erop gokken dat in de twee weken tot 24 augustus de Dow Jones beter zal presteren dan vier andere indexen (Nikkei, Nasdaq100, CAC40 en Footsie). U koopt dan een "Gagno" Dow Jones.

Wilt u iets meer zekerheid, dan koopt u een "Trio Gagno" op de Dow Jones voor 66,32 euro. Uw winst is dan nog maximaal 33,68 euro, maar de kans op winst is wel een stuk groter. U ontvangt immers 100 euro als de Dow Jones over de periode tot 24 augustus tot de drie best presterende beursindexen behoort.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud