Advertentie

Cobepa-groep heeft 97,5 procent van Ibel in handen

Eind maart raakte bekend dat de textielindustrieel Philippe Vlerick de 51,8 procent van Cobepa-dochter Ibel in textielgroep UCO Textiles overnam. Tegelijkertijd verkocht Vlerick zijn belang van 2,4 procent in Ibel aan Ibel terug tegen 85 euro per aandeel. Ibel bood de andere minderheidsaandeelhouders daarop dezelfde uitstapmogelijkheden. Het terugkoopbod op eigen aandelen liep van 25 juni tot 13 juli.

Een week na afloop van het bod raakte de uitkomst van het bod bekend. De kleine aandeelhouders boden 582.925 aandelen aan, Mercurius Invest (de vennootschap van Vlerick) 78.359 aandelen. Deze 661.284 aandelen werden vernietigd. Door die kapitaalvermindering bezitten Cobepa, dat zijn aandelen niet inbracht, en Ibel nu samen 97,54 procent van het kapitaal van Ibel. Ibel heropent het terugkoopbod nu, tegen dezelfde voorwaarden, tussen 24 juli en 7 september.

Hiermee lijkt het lot van Ibel als beursgenoteerde onderneming de facto bezegeld. In het biedprospectus verklaart Ibel wel dat het de notering handhaaft. "Maar," voegt de Cobepa-dochter er in een voetnoot bij, "Ibel kan zich niet uitspreken over een mogelijke uitoefening door de marktautoriteit van de beurs van Brussel van zijn prerogatieven inzake schrapping." Bij Euronext Brussel gaan steeds meer stemmen op om erg illiquide aandelen van de beurs te schrappen.

De toekomst van Ibel zelf blijft onduidelijk. De vraag blijft open of Ibel een afzonderlijke entiteit blijft in de Cobepa-groep. Christian Varin, gedelegeerd bestuurder van Cobepa, verklaarde in het verleden dat Ibel zijn rol als partner van familiale ondernemingen zal voortzetten en dat de holding blijft investeren in genoteerde en niet-genoteerde bedrijven. Daarvoor zijn echter investeringsmanagers nodig en die zijn er bij Ibel gewoonweg niet meer. Het ziet er sterk naar uit dat de participaties van Ibel een andere plaats vinden in de BNP Paribas/Cobepa-groep of dat de meest liquide delen gewoon verkocht worden. UCO is al de deur uit. Ook de aandelen Mobistar werden al te gelde gemaakt.

Het moet geen rustgevende vaststelling zijn voor de bedrijfsleiders van Spaas Kaarsen of Xplanation.

Bij Ibel en Cobepa weigerde men gisteren elke vorm van commentaar.

ToP

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud