Code Red houdt zich rustig (update)

De Amerikaanse regering heeft veklaard dat haar computersystemen tot nu toe niet zijn aangetast door het virus. Ook op de 'internetportals' verloopt het dataverkeer normaal, zo meldden deskundigen.

De rust is een goed teken, maar er zou meer tijd nodig zijn om te zien of het virus in staat is grote schade aan computersystemen aan te richten. Het kan dagen duren voordat Code Red genoeg 'onbeschermde' systemen heeft bereikt en er enig serieus ongemak voor internetgebruikers kan ontstaan.

Het virus gebruikt een veiligheidslek in het softwareprogramma Internet Information Server van Microsoft. Als het virus een computersysteem binnendringt, komt er massaal dataverkeer op gang.

Lars Neupart, medeoprichter en beveiligingsexpert bij VIGILANTe, een onafhankelijke veiligheidsspecialist, zei dat elkeen met een website gekoppeld aan een Microsoft-server zijn server onmiddellijk dient up te daten met de laatste patches van Microsoft. "Op die manier beschermen zij zich in de toekomst tegen wormen die gebruik maken van dit gat in de beveiliging", aldus Neupart.

Code Red is gericht aan de website van het Witte Huis en andere overheden, maar het Witte Huis werd enkele dagen geleden al ondergebracht op een ander adres en Code Red zou daar geen schade meer kunnen aanrichten. Wel kan internet tijdelijk veel langzamer worden.

De huidige versie van Code Red is een mutatie van een virus dat op 19 juli actief werd, maar gedraagt zich veel gevaarlijker, zo waarschuwde het Witte Huis de afgelopen dagen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud