Computeraandelen krijgen klappen na omzetwaarschuwing Sun Microsystems

De Amerikaanse fabrikant van servers Sun Microsystems kondigde woensdag nabeurs aan dat zijn omzet voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2001/2002 lager zal uitvallen dan verwacht. Voor het lopende kwartaal beloofde Sun een omzet van 3,7 miljard dollar, wat noch voor winst, noch voor verlies zou zorgen.

Die 3,7 mliljard dollar zijn dus noodzakelijk om break even te kunnen draaien in dit kwartaal. Maar volgens financieel directeur Mike Lehman kan Sun Microsystems deze omzetcijfers niet halen door de huidige belabberde economische toestand. De dalende omzet is vooral een gevolg van de enorm zwakke particuliere vraag in Europa en Japan. Bovendien heeft Sun ook zwaar te lijden onder de steeds scherper wordende concurrentie van sectorgenoten als IBM en Hewlett Packard.

Sun Microsystems zag zijn omzet al met 20% verminderen in het vierde kwartaal van het vorige boekjaar, dat in juli werd afgesloten. Het bedrijf leed dat kwartaal een nettoverlies van 88 miljoen dollar. Een jaar eerder wist Sun nog een winst van 720 miljoen dollar te realiseren.

De aandelenmarkten kregen donderdag trouwens nog meer slecht nieuws uit de techsector te verwerken. De Amerikaanse chipfabrikant AMD , de grote concurrent van Intel, verwacht namelijk dat de omzet in het derde kwartaal met 15 procent zal teruglopen. Die dalende omzet zal een operationeel verlies in het derde kwartaal voor gevolg hebben.

De verwachtingen die AMD woensdag nabeurs bekendmaakte, staan in schril contrast met die optimistische vooruitzichten van het Amerikaanse Intel, de marktleider in de chipsector. Louis Burns, vice-voorzitter van Intel, verklaarde deze week immers dat de eerste tekenen van een herstel in de chipindustrie zichtbaar waren. Volgens hem lijkt het er zelfs sterk op dat de vraag naar chips zich aan het stabiliseren is . Burns stelt bovendien dat de introductie van de snellere pentium4-chips van Intel en het besturingssysteem Windows XP van Microsoft de vraag in de sector zullen stimuleren.

De omzetwaarschuwingen van AMD en Sun Microsystems maakten echter een einde aan dit voorzichtige optimisme. Het Frans-Italiaanse STMicroelectronics, de grootste Europese fabrikant van computerchips, verloor om 15.30 u 3,37% en noteerde op 34,6 euro. Ook ARM, de grootste Europese ontwerper van microprocessoren, deelde in de klappen en stond 6,27 % lager op 284 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud