Advertentie

Computervirus vermomt zich als enquête

Het virus verspreidt zich via e-mail. Wanneer de ontvanger van de e-mail het attachment opent, worden alle bestanden op de harde schijf van de computer gewist. In het onderwerpveld van de e-mail staat 'Peace between America and Islam!'. Het mailtje nodigt uit om te stemmen of de VS de aanslagen moeten vergelden ('Hi. Is it a war against America or islam!? Let's vote to live in peace!). Om dat te doen moet men het attachment openen, genaamd 'WTC.exe'.

Behalve de harde schijf wissen stuurt het virus de e-mail door naar alle mensen die in het adresboek van het e-mailprogramma Outlook van Microsoft staan. Indien het virus een webwerver infecteert, besmet het meteen alle webpagina's die op die computer staan. Op de pagina's verschijnt dan de boodschap 'America... few days will show you what we can do!!! It's our turn>>>ZaCker is so sorry for you'.

Onderzoekers hebben nog geen idee waar het virus vandaan komt. Het zou Europa en Azië nog niet bereikt hebben.

Sommige waarnemers relativeren het nieuwe virus. 'Het gaat om wat wij een hype noemen', aldus BIPT-adviseur Eddy Willems. 'Let op, het gaat om een echt virus, maar heel veel antiviruspakketten houden al rekening met dit war vote-virus en maken het dus onschadelijk. Het is niet toevallig dat Computer Associates, zelf een aanbieder van antivirussoftware, het bericht over het virus de wereld instuurde. Ze proberen er, net zoals andere aanbieders dat trouwens ook nogal eens doen, een hele heisa rond te maken in de hoop meer antivirussoftware te verkopen. Het nieuwe virus is niets uitzonderlijks, we komen er dagelijks dergelijke tegen. Mochten de aanslagen van twee weken geleden er niet zijn geweest, haalde dit het nieuws niet', aldus nog Willems. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud