Advertentie

Concentra krijgt bedrijfsverlies te slikken

De resultaten van Concentra van dit jaar zijn niet zomaar te vergelijken met deze van vorig jaar. Dit jaar werd immers het belang van 25% in de Belgische netwerkbeveiliger Ubizen afgesplitst in een aparte groep Concentra Cobra. De afsplitsing werd in juni uitgevoerd, zij het met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar. Voor 2000 werden pro forma resultaten opgesteld.

Het bedrijfsverlies bedroeg over de eerste zes maanden van 2001 4,2 miljoen euro. In het hele jaar 2000 werd nog een pro forma bedrijfwinst van 0,82 miljoen euro geboekt. De bedrijfsopbrengsten bedroegen 111,6 miljoen euro, terwijl de kosten 115,8 miljoen euro bedroegen. Concentra kreeg een courant verlies van 3,5 miljoen euro te slikken. De groep waarschuwt ervoor dat dit verlies over het hele jaar nog kan toenemen. De activiteiten in de mediasector en de internetdiensten zullen onder druk blijven staan, maar de drukkerij-activiteiten zouden verbeteren in de tweede jaarhelft.

De netto groepswinst explodeerde tot 45,4 miljoen euro. Dit komt door de meerwaarde van 55,8 miljoen euro die werd geboekt op het belang van Concentra in Ubizen. In totaal werd voor 58,9 miljoen euro uitzonderlijke opbrengsten gerealiseerd. De uitzonderlijke kosten liepen wel op tot 8,1 miljoen euro. Met het oog op de zwakke prestaties op operationeel vlak, zal Concentra geen interimdividend uitkeren.

De Regionale Uitgeversgroep (RUG) heeft een moeilijk halfjaar achter de rug. Deze dochter herbergt alle uitgeefactiviteiten van Concentra. De verkoop van de kranten Het belang van Limburg en Gazet van Antwerpen bleef stabiel, maar de advertentie-inkomsten vielen sterk terug en de papierprijzen gingen ondertussen de hoogte in. De omzet van drukwerk voor derden steeg met 31% over de voorbije zes maanden. Binnen de RUG werd een saneringsprogramma doorgevoerd dat dit jaar voor bijna 10 miljoen euro aan kosten moet besparen.

De nieuwe initiatieven van de RUG deden de bedrijfswinst van deze divisie in het rood belanden. Het gaat onder meer over de gratis pendelkrant Metro, waarbij de omzetgroei onder de oorspronkelijke verwachtingen bleef. De RUG heeft een belang van 33,3% in MTM, het bedrijf dat Metro uitgeeft. Over de resultaten van het in juni gelanceerd maandblad Groovy blijft Concentra op de vlakte.

De andere activiteiten laten een verdeeld beeld zien. In de divisie commerciële drukkerij kon MPG, waarin Concentra een belang van 27,52% heeft, een kleine omzetgroei voorleggen "ondanks moeilijke marktomstandigheden". In dezelfde divisie kende Agora Rotogravure wel een teleurstellende jaarhelft: het bedrijf had met onderbezetting en krimpende marges te kampen. Concentra heeft een belang van 50% in Agora.

In de afdeling voor internetdiensten kende HostIT een "behoorlijke" omzetstijging.

De muzieksite Atrecordings werd dan weer opgedoekt. Concentra had hierin een belang van 25% plus één aandeel. De investering van 0,85 miljoen euro werd volledig afgeschreven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud