Conferentie denkt na over toekomst Afghanistan

Het initiatief voor de conferentie komt van het Nationaal Islamitisch Front van Afghanistan, een in Pakistan gevestigde Afghaanse organisatie. De voorzitter van het Front is de zoon van een goede vriend van Zaher Shah. De nu 87-jarige Zaher was tot 1973 koning van Afghanistan. De westerse wereld wil dat Zaher na de val van de Taliban een Afghaanse overgangsregering leidt.

Aan de conferentie in Peshawar nemen honderden stamhoofden, korankenners en andere prominenten deel uit Afghanistan, Pakistan en andere landen. Doestelling van de conferentie is "de creatie van een zo representatief mogelijke regering voor Afghanistan, incluis de Taliban".

Pervez Musharraf, de president van Pakistan, drong er dinsdag in een tv-interview op aan dat de Afghaanse hoofdstad Kabul neutraal terrein wordt na de val van de Taliban. Musharraf wil verhinderen dat Kabul in handen valt van de Noordelijke Alliantie, die Pakistan vijandig is gezind. Musharraf gaf twee redenen waarom de Alliantie Kabul niet mag bezetten. Hij vreest dat de Alliantie in Kabul een bloedbad zal aanrichten na de machtsovername. Bovendien vertegenwoordigt de Alliantie niet de meerderheid van de Afghaanse bevolking.

De president pleitte dinsdag opnieuw voor de beƫindiging van de Amerikaanse militaire acties tegen Afghanistan voor de start van de ramadan, de islamitische vastenmaand, op 17 november. Maar Donald Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie, verklaarde "dat de geschiedenis vol staat van voorbeelden van vechtende moslims op zelfs de belangrijkste islamitische feestdagen".

Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden dinsdag Kabul en Mazar-i-Sharif, een strategisch gelegen bolwerk van de Taliban waartegen de Noordelijke Alliantie een offensief heeft gelanceerd. Ook elders werd de frontlinie van de Taliban bestookt.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf dinsdag toe dat Amerikaanse vliegtuigen maandag mogelijk een bejaardentehuis in de stad Herat hebben gebombardeerd. De Taliban meldden maandag dat bij de beschieting van een ziekenhuis in Herat honderd mensen om het leven kwamen. Washington ontkende meteen het bericht. De VN spraken gisteren van een militair hospitaal.

Een gevluchte Afghaanse luchtmachtofficier zei in een interview met de Britse krant The Guardian dat honderden Taliban-officieren zijn gevlucht naar Iran en Pakistan. "Het is onmogelijk tegen de Amerikaanse technologie te strijden. Goedgeschoolde militairen weten dat." De opperofficier bevestigde dat de Taliban zware klappen hebben gekregen.

Geoff Hoon, de Britse minister van Defensie, maakte dinsdag de balans op van twee weken militaire acties tegen het Taliban-regime. Alle negen opleidingskampen van terroristen zijn vernield en negen luchthavens en 24 kazernes zwaar beschadigd. "Van de Taliban-luchtmacht blijft nog slechts weinig over."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud