Advertentie

Correctie Europese beurzen is nog niet ten einde

Radcliffe voorspelt dat de Europese economie zowel in 2001 als in 2002 met naar schatting 1,75 procent zal groeien. "De aanslagen van 11 september zullen niet rechtstreeks naar een recessie leiden, met name dankzij de snelle reactie van de centrale banken die de rente omlaag trokken. Toch verhogen de aanslagen de kans op een globale negatieve groei, vooral indien de crisis verergert", stelt Radcliffe. Ze verwijst naar de impact op het (Amerikaanse) consumentenvertrouwen en economische sectoren als luchtvaart, internationale handel en financiële diensten.

"Voorts blijven de Amerikaanse en Europese beurzen kwetsbaar voor nieuwe schokken, ondanks de recente dalingen", waarschuwt Radcliffe. De econome legt uit dat de Europese aandelenmarkten vandaag veel meer verweven zijn met de economie dan pakweg vijf jaar geleden. "De forse groeivertraging is dus allerminst voordelig voor de beurs. Bovendien zijn de koerswinst-verhoudingen (k/w) in de voorbije decennia fors gestegen." Radcliffe onderstreept dat de huidige k/w's bijna twee keer hoger zijn dan in de jaren 80.

De analiste van PWC illustreert de mate van overwaardering in de verschillende markten. De Brusselse beurs is er niet bij, maar voor Wall Street, Amsterdam en Londen bedroeg de overwaardering op 30 juni circa 50 procent. "Daar is intussen een hele hap af. Sommige markten lijken zelfs goedkoop. Maar ze kunnen nog allemaal naar beneden."

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud