Advertentie

Courante nettowinst D 'Ieteren daalt 4,1% in eerste halfjaar

De omzet werd in belangrijke mate hoger geholpen door de divisie Autoverhuur (Avis Europe) waar de verkoopcijfers 8,6% hoger uitkwamen op 604,6 miljoen euro. De autodistributie leverde daarentegen een 1,7% lagere omzet op van 1,13 miljard euro.

Ondanks deze daling was bestuursvoorzitter Roland D 'Ieteren toch tevreden met het behaalde resultaat. "Op een markt die in totaal met 11% is gedaald, hebben we bijna 65.000 nieuwe voertuigen gefactureerd, wat onze achteruitgang beperkt tot 4%", aldus D'Ieteren.

Hij wijst er tevens op dat met dit verkoopcijfer het beoogde marktaandeel van 20% werd gehaald. Audi, Volkswagen en Skoda slaagden er in hun marktaandeel te verhogen, terwijl Seat na een aantal sterke jaren terrein moest prijsgeven. Voor het volledige boekjaar verwacht D 'Ieteren, onder meer door de introductie van de nieuwe A4 Avant en Polo, het marktaandeel van 20% te bevestigen.

Om aan de tegenvallende marktomstandigheden het hoofd te bieden ontwikkelde D'Ieteren de voorbije maanden een aantal nieuwe initiatieven. Een van de opvallendste was My Way in Drogenbos, een centrum voor recente tweedehandswagens. Met een maandelijks verkoopcijfer van 100 wagens haalt dit project volgens Thierry van Kan, hoofd van de autodivisie bij D 'Ieteren, de vooropgestelde doelstellingen.

In een toelichting bij de jaarcijfers stelde financieel directeur Jacques de Smet dat ook de andere initiatieven (Financiële leasing, Shop & Services) in lijn met de verwachtingen presteerden. De bedrijfswinst van Avis Europe stagneerde nagenoeg op 101,3 miljoen euro bij een 5,1% hogere omzet van 604,5 miljoen euro. De vervanging en herstelling van autoruiten, de derde poot van de groep D'Ieteren, heeft volgens de bestuursvoorzitter een "zeer goed eerste halfjaar achter de rug". Dit blijkt ook uit de cijfers. De omzet steeg met 10,6% tot 466,5 miljoen euro en leverde een 30,1% hogere bedrijfswinst van 38 miljoen euro.

De totale netto groepswinst van D 'Ieteren kwam uit op 48,2 miljoen euro, of 1,3% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit groeicijfer is te danken aan de daling van de uitzonderlijke lasten van 5,1 tot 1,5 miljoen euro.

Voor het volledige boekjaar verwacht D 'Ieteren "een evolutiie van de geconsolideerde courante winst na belasting in lijn van het eerste semester".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud