Advertentie

CVP roept Octopuspartijen op akkoord versneld en volledig uit te voeren

Het was gisteren vijf jaar geleden dat Marc Dutroux werd aangehouden, die samen met enkele trawanten wordt beschuldigd van de ontvoering, verkrachting en moord van minderjarige meisjes. De CVP greep de verjaardag aan om een balans te maken van de hervormingen die ingevolge de zaak-Dutroux werden aangekondigd om de werking van de politiediensten en het gerecht te verbeteren.

Volgens de Vlaamse christen-democraten is het gros van de aanbevelingen die de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux heeft gedaan, omgezet in wetten, besluiten en ministeriƫle richtlijnen. Tijdens de vorige kabinetsperiode kwamen 126 wetten tot stand over veiligheid en justitie, grotendeels in uitvoering van het Octopusakkoord over de hervorming van politie en justitie dat de regeringspartijen (christen-democraten en socialisten) en de PRL, groenen en Volksunie eind mei 1998 hebben gesloten.

Sinds de verkiezingen van juni 1999 is het werk echter stilgevallen, zei CVP-voorzitter De Clerck gisteren op een persconferentie. De regering-Verhofstadt en de minister van Justitie, Marc Verwilghen (VLD), in het bijzonder, hebben het startkapitaal waarover ze beschikten, niet gebruikt om de vernieuwde basiswetgeving uit te voeren. De hervorming van het gerecht is voor hen geen prioriteit meer. De budgettaire inhaalbeweging is niet alleen stilgevallen, bij de twee begrotingscontroles moest Justitie dit jaar meer dan 12,5 miljoen euro (500 miljoen frank) inleveren, merkte De Clerck op.

De CVP tilt er zwaar aan, dat de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten nog altijd niet gerealiseerd is en dat politie en gerecht onvoldoende middelen en instrumenten krijgen om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Van een snelle en behoorlijke rechtsbedeling is nog altijd geen sprake, vinden de Vlaamse christen-democraten. Zij worden daarin bijgetreden door de de Vlaamse minister Renaat Landuyt (SP), die verslaggever was van de commissie-Dutroux en gisteren in enkel interviews klaagde over de blijvend trage werking van het gerecht.

De CVP stelt voor dat de Octopuspartijen afspraken maken over een versnelde, complete uitvoering van het Octopusakkoord. Ook laat zij de parlementaire begeleidingscommissie-Dutroux weer samenroepen om minister Verwilghen over zijn beleidvoering te ondervragen.

MD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud