Advertentie

Dandois (Dewaay) vindt goudprijs puur technische kwestie

In de jaren 80 en het begin van de jaren 90 stonden de Belgen nog geboekstaafd als goudkevers. Grote goudmijngroepen zakten geregeld af naar Brussel om hun resultaten toe te lichten. Een aanzienlijk deel van hun beurskapitalisatie werd immers via de Brusselse beurs verhandeld.

De jongste jaren droogde de interesse van de Belgische aandelenbelegger voor goud op. De goudprijs tuimelde naar beneden. Goudbeleggers ruilden hun aandelen voor technologiewaarden. De goudmijngroepen lieten zich niet meer zien.

"Echt grote bewegingen zijn de jongste maanden op de goudmarkt inderdaad niet meer te zien", zegt Claude Dandois, goudanalist bij Bank Dewaay. "Vooral technische elementen beheersen de handel. Grote beleggings- of hefboomfondsen speculeren op het goud à la hausse of à la baisse."

Een belangrijk element op de goudmarkt, zoniet het belangrijkste, is vandaag de "lease rate", het rentetarief dat goudgroepen aan de centrale banken betalen om goud te ontlenen. "Goudbanken, de 'bullion banks', spelen met die lease rate", aldus Dandois. "Als de lease rate laag staat, ontlenen ze onmiddellijk goud, verkopen dat en nemen een positie à la baisse in. De banken speculeren er dan op dat de goudprijs zal dalen en dat ze het goud goedkoper kunnen terugkopen tegen de tijd dat ze het moeten teruggeven aan de centrale bank. Door de massale baisseposities zakt de goudprijs dan meestal ook. Als de lease rate daarentegen begint te stijgen, verkopen de banken hun positie in goud. Ze zetten goud ook af tegen de dollar. Als de lease rate lager staat dan de rente om dollars te lenen, gaan ze voor goud. Het is echt een evenwichtsspelletje."

Een ander spelletje dat de goudmarkt speelt, is dat van de deviezen. Als een munt fors daalt en de waarde van goud in die lokale munt stijgt tegenover de waarde van goud in dollar, spelen de banken op goud in die munt. "Dat is wat eind vorig jaar, begin dit jaar gebeurde met de Zuid-Koreaanse won", zegt Dandois. "Die verzwakte tegenover de dollar van 1.100 won per dollar in november tot 1.360 won in april. Goud, dat traditioneel in dollar wordt uitgedrukt, werd daardoor in won duurder. Dus alles wat de won tegen de dollar verloor, won goud in won. Je kon daarom veel beter in goud beleggen in won. Ook hier is dat echt een evenwichtsspelletje. "

Telkens wanneer de dollar zakt, veert goud in dollar op en daardoor ook de aandelen van goudmijngroepen. "Je belegt daarom veel beter in goudmijnen", vindt Dandois. "Daar zit veel meer volatiliteit in. Als de dollar bijvoorbeeld met 5 procent zakt, dan zie je de goudmijnen op de beurs 10, soms 12 procent aandikken. Je steekt zo makkelijk tot 7 procent winst op zak. Maar goudmijnaandelen zijn wel beleggingen voor durvers. Je moet er echt mee kopen en verkopen. Je moet ze kopen om ze binnen een maand te verkopen als de prijs wat meevalt."

Met goudmijnen was dit jaar trouwens geld te verdienen. De Philadelphia Gold & Silver-index (XAU) die de voornaamste Noord-Amerikaanse, Australische en Zuid-Afrikaanse goudaandelen bundelt, won dit jaar al ongeveer 10 procent. Bij het huidige tegenvallende beursklimaat is dat niet niks. "En ik zie nog een klein beetje groeipotentieel voor goudmijnen. De XAU-index beweegt zich sinds eind vorig jaar in een opwaarts trendkanaal."

Op Euronext Brussel ziet Dandois nog het meeste heil in Gold Fields. "Eigenlijk moet je bij Gold Fields speculeren op een overname door AngloGold of door een andere goudgroep. Gold Fields wil groeien maar heeft er de omvang niet voor. Ik vind het een gokje waard. AngloGold daarentegen heeft zich te veel ingedekt tegen de grillen van de goudprijs. Op korte termijn is 70 procent van die productie ingedekt. Beleggers houden daar niet van. Harmony deed veel overnames, waardoor de koers verwaterde, al heeft het zijn productie fors uitgebreid. Durban Roodepoort Deep is een veel te speculatief aandeel. Als de goudprijs boven 300 dollar klimt, dan is een investering mogelijk. Maar eerder zou ik er toch niet instappen."

Buiten Zuid-Afrika kijkt Dandois vooral naar Newmont Mining. "Zij hebben zich niet ingedekt en kunnen volop profiteren van een mogelijke stijging van de goudprijs. Barrick is te veel ingedekt en Placer Dome wordt afgestraft door de markt. Echo Bay Mines maakte door slecht management enorme strategische fouten."

En de goudprijs? Dandois: "Die zie ik niet echt veel hoger gaan. Die noteert al een hele tijd in een smalle band van 260 tot 280 dollar per ounce. Als de goudprijs boven 280 dollar begint te noteren, zie je de lease rate zakken. Speculatiefondsen duwen dan met hun baisseposities de goudprijs lager. Goud reageert op technische zaken, zoals lease rates. Het is niet langer de veilige vluchthaven in tijden dat de dollar klappen krijgt. Enkele punctueel nieuws zoals het Washington Agreement in september 1999 waar 15 Europese centrale banken bekendmaakten hun goudverkopen en -ontleningen te beperken, hebben nog een onmiddellijke invloed op de goudprijs."

ToP

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud