Advertentie

De Batselier vindt NMBS-akkoord onvoldoende

De Batselier zei dat het overduidelijk is dat de investeringen rond de luchthaven van Zaventem en de havens voor heel België hun belang hebben. "Dat niet inzien is de federale loyaliteit binnen België niet ernstig nemen. Het brengt een onduldbare scheeftrekking tussen de gewesten. Dergelijke beslissingen maken de communautaire duivels opnieuw los".

De parlementsvoorzitter reageerde daarmee op de beslissing van de federale regering om de investeringen voor Zaventem en de havens toch in de klassieke regionale 60/40-verdeelsleutel te houden. De Vlaamse regering wil die eruit omdat de investeringen van nationaal belang zijn. Het Vlaams Parlement keurde eerder een resolutie goed waarin hetzelfde wordt gevraagd.

Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe, die op de 11 juli-viering in het Brussels stadhuis aanwezig was, zei in een reactie aan de pers dat hij het spoorakkoord een goed akkoord vindt.

Het akkoord is een delicaat evenwicht dat niet unilateraal kan gewijzigd worden ten gunste van één gewest, aldus Van Cau. Hij zei niet te willen laten raken aan de 60/40-verdeelsleutel. Als er investeringen op vraag van Vlaanderen uit de verdeelsleutel gehaald worden, moeten er ook Waalse investeringen uit verdwijnen, aldus Van Cau. Hij sprak over de spoorlijn Namen-Luxemburg.

Volgens Van Cau kunnen de gewesten geen correcties aan het geheel aanbrengen. Als er geraakt wordt aan het evenwicht, moet premier Verhofstadt een nieuw evenwicht vinden, aldus de Waalse minister-president.

Vlaams minister-president Patrick Dewael herhaalde woensdag dat het spoorakkoord voor de Vlaamse regering onvoldoende is. Hij wil daarover een gesprek met zijn Waalse ambtsgenoot.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud