De Bayer blues

(tijd-nieuwslijn) De Europese beurzen sloten af met verlies. De vrees dat de koersen te hoog liggen in verhouding tot de sombere winstvooruitzichten, waaide vanuit Wall Street naar Europa over. Vooral de telecomaandelen kregen het hard te verduren na de winstwaarschuwing van Ciena in New York. Bayer nam weer een stevige duik na de aankondiging dat de beursgang in New York wordt uitgesteld.

De DJ Euro Stoxx50 verloor 1,2 procent tot 3.849,2 punten. De DJ Europe Stoxx50 daalde met 1,5 procent tot 3.701,0 punten en de Euronext100 liet 0,8 procent liggen op 835,9 punten. Stockholm was de grootste verliezer met een daling van 1,8 procent. Frankfurt verloor 1,7 procent, Londen 1,3 procent en Parijs 1 procent. Amsterdam wist het verlies te beperken tot 0,47 procent.

Frankfurt kende een sombere beursdag. De Bundesbank maakte bekend dat het Duitse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal onveranderd is gebleven en gaf toe dat de economie 'een moeilijke fase doormaakt'. Daarnaast kondigde Bayer aan dat de beursgang in New York op de lange baan wordt geschoven. Het management wil zich vooral concentreren op het herdenken van de strategie na het Baycol-debacle. Bayer slikte een verlies van 6 procent tot 33 euro. Sinds de Duitse groep het cholesterolverlagend middel van de markt haalde, dook de koers 28 procent lager.

De overige Europese beurzen borduurden voort op de pessimistische stemming in Wall Street. De Nasdaq Composite Index daalde voor de negende dag op tien en bereikte het laagste niveau sinds april.

In Europa maakte die sombere stemming vooral slachtoffers onder de telecomaandelen. In de Europe Stoxx50 kwamen alle belangrijkste dalers, Bayer uitgezonderd, uit de telefoniesector. Alcatel donderde 5,7 procent lager tot 17,44 dollar, Marconi verloor 5,2 procent tot 68 pence, Nokia daalde met 4,6 procent tot 19,98, Siemens gaf 4,2 procent weg tot 57,1 dollar en Ericsson verloor 2,8 procent tot 52,5 Zweedse kroon. Ook de operatoren noteerden zware verliezen. Zo daalde British telecom met 5,25 procent tot 425,5 pence, France Télécom met 4,8 procent tot 42,85 en Vodafone met 4,03 procent tot 131 pence. De Britse groep staat daarmee op het laagste niveau sinds oktober 1998.

Deutsche Telekom was het kneusje onder de telecomaandelen met een verlies van 5,9 procent tot 18 euro. De Duitse telecomproducent liet weten dat institutionele beleggers vanaf 1 september 268 miljoen aandelen mogen verkopen van de 1 miljard aandelen die zij kregen bij de overname van VoiceStream. Het aandeel kreeg de laatste tijd nogal wat slecht nieuws te verwerken. Vorige week verkocht Deutsche Bank een pakket van 44 miljoen aandelen en woensdag bekende de Amerikaanse dochter VoiceStream dat zij haar verlies in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbelde tot 575 miljoen dollar.

De positieve noot moest donderdag in de financiële sector gezocht worden. ABN Amro steeg met 2,7 procent tot 19,98 euro. De Nederlandse bank kwam voorbeurs met beter dan verwachte halfjaarcijfers. Het goede nieuws straalde af op de sector. Royal Bank of Scotland steeg met 1,2 procent tot 1.762 pence, Barclays won 0,8 procent tot 2.264 pence. Deutsche Bank steeg met 0,4 procent tot 77,25 euro en Lloyds dikte aan met 0,4 procent tot 739 pence.

Andere bedrijven konden eveneens de vruchten plukken van hun resultaten. Farmagroep Novartis zag de nettowinst in het eerste half jaar met bijna 10 procent stijgen en werd daarvoor beloond met 2,2 procent winst tot 58,7 Zwitserse frank. Het resultaat kwam bovendien boven de verwachtingen uit. Het Duitse chemiebedrijf E.ON, dat eveneens bevredigende resultaten voorlegde, koerste 2 procent hoger op 61,25 euro. GDC/NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud