Advertentie

De dag van de particuliere belegger

(tijd) De beurs van Brussel kon niet aanknopen met de herstelbeweging op de overige Europese aandelenmarkten. De Bel20-index zakte 0,14 procent tot 2.888 punten. Barco viel op met een klim van 4,1 procent.

'Er was vandaag vrijwel niets te beleven in Brussel', legde een handelaar uit. 'De omzet op de continumarkt bedroeg nog geen 100 miljoen euro. Heel wat van mijn collega's hebben verlof omdat woensdag een feestdag is, ook al blijft Euronext open.'

'Door de afwezigheid van heel wat professionele marktpartijen kunnen particulieren de koersvorming bepalen', legde een andere handelaar uit. Hij verwijst naar de koerssprong van Barco met 4,1 procent tot 47,33 euro, bij een volume van nog geen 6.000 aandelen. De technologiegroep werd besproken in de zaterdagse rubriek van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs in deze krant. In het artikel werd Barco een goedkope waarde met hoog dividendrendement genoemd. 'Professionelen laten zich niet door zo'n artikel leiden. Het zijn duidelijk particuliere beleggers die de koers van Barco vandaag hoger dreven', aldus de marktwatcher.

Agfa-Gevaert slaagde in een winst van 1,3 procent tot 15,75. Vandaag ziet het er echter niet zo goed uit. Na de slotbel waarschuwde de beeldvormingsgroep dat ze de winstgroei van minstens 10 procent niet zal halen, en zelfs de cijfers van vorig jaar niet zal evenaren.

In de financiële sector won Dexia 1,1 procent tot 17,30 euro. Nochtans publiceerde Kempen, de door Dexia overgenomen Nederlandse zakenbank, magere halfjaarcijfers. De nettowinst viel 32 procent terug tot 25,9 miljoen euro. De cijfers van Kempen worden pas vanaf het tweede halfjaar geconsolideerd. Bank Degroof noemt het resultaat weinig opbeurend, maar geen verrassing wegens de slabakkende financiële markten. Voor het tweede halfjaar verwacht Kempen gelijkaardige cijfers. KBC Securities had een grotere winstbijdrage gehoopt, maar behoudt de koopaanbeveling voor Dexia en het koersdoel van 21,90 euro. Voor Degroof is Dexia enkel te behouden.

Fortis verloor 0,3 procent tot 28,90. Vorige vrijdag moest de bankverzekeraar al 2 procent prijsgeven door speculaties dat de Franse holding Suez haar belang van een kleine 20 procent snel zou willen verkopen. Suez ontkende het gerucht.

D'Ieteren dikte met 0,5 procent aan tot 194,90. Na het slot kondigde de autoverdeler de verkoop aan van de Zuid-Afrikaanse glasverwerker PG Holdings.

Analiste Pascale Nachtergaele van Delta LLoyd bekeek het holdinghuishouden van financier Albert Frère. Zij verlaagde de rating van GBL (-0,3% op 67,70) van 'opbouwen' tot 'houden'. Op basis van een geschatte waarde van 25 miljard euro voor Bertelsmann, waarin GBL voor 25,1 procent participeert, en een holdingdiscount van 30 procent, komt ze aan een waardering van 69 euro per GBL-aandeel. Het opwaartse potentieel is daarom beperkt. NPM (+0,3% op 121,70) kreeg daarentegen een ratingverhoging naar 'opbouwen'. Volgens dezelfde berekeningswijze is NPM 138 euro waard.

Omega Pharma dook 's morgens bijna 3 procent lager, maar sloot af met een winst van 2 procent op 47,95. Voorzitter Marc Coucke nuanceerde een artikel in deze krant over een schadeclaim van 2,5 miljoen euro die dochter Lamoral boven het hoofd hangt. Omega Pharma kan een eventuele schadevergoeding op de vorige eigenaars afwentelen.

Fotoafwerkingsgroep Spector bengelde onderaan de ladder met een verlies van 8,8 procent tot 7,35. Het bedrijf bereikte nog altijd geen akkoord met het personeel over vakbondspremies en een nieuwe CAO. Ook Ubizen deed het met een val van 8,8 procent tot 6,75 erg slecht.

Op de fixingmarkt klom plantagegroep Sipef opnieuw met 4 procent tot 78 euro. Foliefabrikant Fardis werd niet verhandeld, maar kondigde na het slot aan dat het een belang van 31 procent verwierf in een Duitse producent van bioafbreekbare schaaltjes. Concentra (-0,3%) maakte bekend dat het na een kort verblijf op de continumarkt vanaf 20 augustus weer naar de fixingmarkt verhuist. SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud