De Gucht bedolven onder kritiek na voorstel over stakingsrecht

VLD-voorzitter Karel De Gucht deed zijn voorstel donderdagmorgen op de VRT-radio naar aanleiding van de staking bij het spoor. "De acties hebben niet alleen veel ongemak veroorzaakt, aldus de VLD-voorzitter, ze betekenden ook een groot economisch verlies". Het kan volgens hem niet langer dat een openbare dienst het hele land lamlegt. "Ik vind dat er een beoordelingsrecht zou moeten bestaan vooraleer een openbare dienst een staking organiseert. Er moet procedure gevoerd worden voor de rechtbank, waarbij de vakbond moet aantonen dat de staking die men wil organiseren proportioneel is en dat ze in verhouding staat tot het beoogde doel".

Het ACV vindt de idee van de VLD-voorzitter een democratisch politicus onwaardig. Ook de socialistische overheidsbond ACOD is radicaal tegen het voorstel van De Gucht.

Ondernemersorganisatie UNIZO had afgelopen maandag al een beperking van het stakingsrecht bepleit. Unizo wilde vermijden dat de voor de economie essentiële dienstverlening van overheidsdiensten wordt lamgelegd met alle nefaste gevolgen voor burgers en bedrijven. De "politieke" spoorstaking van de voorbije dagen is daar, volgens UNIZO, een voorbeeld van, zo stelde de organisatie donderdag.

UNIZO roept alle andere politieke partijen op het voorstel van de VLD-voorzitter te steunen en in elke geval duidelijk stelling te nemen in het belang van de dienstverlening aan de burgers en de bedrijven. De ondernemersorganisatie hoopt op korte termijn op een concreet resultaat en op een parlementair initiatief om het voorstel van de VLD-voorzitter te realiseren.

Het ACV meent dat "sociale conflicten niet door derden moeten worden beslecht maar door de betrokken partijen, volgens procedures afgesproken in CAO's en vooral via serieus overleg. Serieus dat wil zeggen zonder dwangsommen en zonder een beroep op de rechter", aldus het ACV-persbericht.

Voor ACOD-ondervoorzitter Frans Fermon kan het niet dat een vakbond aan de rechter toestemming zou moeten vragen om te staken. Fermon vindt dat De Gucht terug naar de negentiende eeuw wil toen de rechter besliste of een vakbond mocht staken of niet.

Voor de sp.a kan niet worden geraakt aan het stakingsrecht. Dat zegt woordvoerder Peter Renard in een reactie op het voorstel van De Gucht. Volgens de Vlaamse socialisten kan er wel gepraat worden over manieren om stakingen in openbare diensten beter te voorkomen. Renard verwijst naar betere overlegprocedures. Het voorbeeld van een sociaal bemiddelaar wordt gegeven.

Ook Agalev vindt het voorstel van De Gucht "onbespreekbaar" bij monde van politiek secretaris Jos Geysels en kamerlid Joos Wauters. Het stakingsrecht is een fundamenteel recht van werknemers en ambtenaren waar niet aan getornd kan worden, aldus Wauters. Volgens Wauters mogen de vakbonden wel niet lichtzinnig omspringen met het stakingswapen en mag het slechts in ultieme gevallen worden gebruikt. In dat kader is hij voorstander van de invoering van sociaal bemiddelaars in openbare diensten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud