De Johnnies van de telecom

(tijd) Euronext Brussel profiteerde mee van de gunstige gang van zaken op de andere aandelenmarkten. De Bel20-index dikte 0,8 procent aan tot 2.896 punten. Telindus (+6,1%) profiteerde van de stijging van Cisco Systems.

Er waaide vrijdag een gunstige wind over de beurswereld. Donderdagavond had John Chambers, de topman van de Amerikaanse netwerkgigant Cisco Systems, verklaard dat de bestellingen in juli stabiliseerden. Dat kan een teken zijn dat het ergste achter de rug is. In Brussel profiteerde Telindus van die verklaring. De telecomgroep van Chambers' naamgenoot John Cordier verkoopt apparatuur van Cisco, en positioneerde zich met een klim van 6,1 procent tot 10,45 euro dan ook bovenaan de ranglijst van Belgische aandelen.

Ook vanuit macro-economische hoek kwamen er positieve geluiden. Het aantal nieuwe huizen in aanbouw steeg in de VS met 5 procent. In Duitsland zakten de producentenprijzen met 0,5 procent, een teken dat voor inflatie niet meer gevreesd moet worden zodat de Europese centrale bank met een gerust gemoed de rente kan verlagen.

Behalve Telindus kregen de banken in Brussel heel wat aandacht. Fortis publiceert maandag zijn halfjaarcijfers, en spurtte in afwachting 1,3 procent hoger tot 29,85 euro. Analisten verwachten een gemiddelde winstgroei van 1 procent tot 1,484 miljard euro, zonder meerwaarden, in deze barre tijden al een hele prestatie. Inclusief meerwaarden zou de winst 15 procent moeten stijgen. Bij de andere banken won KBC 0,1 procent tot 42,25. Dexia werd 1,2 procent duurder tot 17,21.

UCB werd bij een drukke handel 0,7 procent meer waard op 46,09. De chemie- en farmagroep kreeg opnieuw een positief rapport van Morgan Stanley. De zakenbank verwacht de komende maanden een continue stroom van goed nieuws over de verkoop van de anti-allergieproducten van de derde generatie. Volgens Morgan Stanley blijft UCB een van de goedkoopste farmacieaandelen in Europa.

Union Minière bevestigde dat het zijn naam in Umicore wil veranderen. Maar een nieuwe naam betekent weinig voor de aandeelhouder. UM bleef met een winst van 0,3 procent op 45,70 vrijwel onveranderd. Agfa-Gevaert slaagde erin zijn terugval te stoppen en trok 1,3 procent hoger tot 15,15 euro. Op de brede markt blijft Omega Pharma hoge toppen scoren. Ditmaal ging het aandeel, opnieuw bij hoge volumes, 3,5 procent hoger tot 51,25 euro. Omgekeerd stroomden er vanuit de Britse hoofdstad grote verkooporders voor Ubizen naar Brussel. De netwerkbeveiliger tuimelde alweer 10,9 procent lager tot 3,60 euro. Naar verluidt proberen enkele fondsbeheerders, na de slechte resultaten van vorige week, zich tegen eender welke prijs van hun Ubizens te ontdoen.

CMB speelde 3,6 procent kwijt tot 59 euro. Zowel KBC Securities als Fortis Bank verlaagden hun ratings voor de scheepvaartgroep. Fortis gaat van 'kopen' naar 'houden', terwijl KBC aanraadt de aandelen af te bouwen. In een interview met beleggersblad Cash zei gedelegeerd bestuurder Marc Saverys dat CMB geen eigen aandelen meer inkoopt. Volgens hem is er zoveel pessimisme in de markt dat CMB de aandelen later tegen een lagere koers zal kunnen inkopen.

Twee bedrijven publiceerden na beurstijd halfjaarcijfers. De nettowinst van elektronicagroep Punch (-0,5%) verdubbelde tot 2,05 miljoen euro. Schoenenverkoper Brantano (-0,9%) realiseerde een winstgroei van 5,3 procent tot 6 miljoen euro, maar koppelde daar een winstwaarschuwing aan. IBt (onveranderd), de ontwikkelaar van radioactieve implantaten tegen prostaatkanker, kondigde na de slotbel aan dat het een distributieovereenkomst sloot met de Amerikaanse groep Tyco. De medische divisie van Tyco zal de implantaten van IBt promoten en verdelen. SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud