De Post wil 5,1 miljoen euro voor onrendabele kantoren

De Post kreeg dit jaar van de overheid 213 miljoen (8,6 miljard frank) om niet-rendabele diensten te verzekeren als de uitbetaling van pensioenen en de verdeling van kranten. Topman Frans Rombouts wil dat bedrag volgend jaar met 164 miljoen euro optrekken tot 377 miljoen euro, blijkt uit een document aan de bestuurders. Het is niet duidelijk waarom volgend jaar 164 miljoen euro meer steun nodig is om de taken in opdracht van de overheid te vervullen.

Eerder deze maand flakkerde de discussie over de subsidies op naar aanleiding van de eventuele sluiting van niet-rendabele kantoren, de zogenaamde B-kantoren. De topman van De Post suggereerde dat 465 kantoren commercieel niet leefbaar zijn en dat ze dicht moeten of dat hun werking gesubsidieerd moet worden omdat ze erg verlieslatend zijn.

Maar volgens het document volstaat een overheidstussenkomst van 5,1 miljoen euro voor deze kantoren. Dit bedrag heeft betrekking op de 'meerkosten veroorzaakt door de taken van openbare dienst verleend in dit B-netwerk', zoals vermeld in de beheersovereenkomst. Het staat los van het tekort van 300 miljoen euro voor alle activiteiten van alle kantoren.

In het document staat nog dat de verdeling van kranten en weekbladen een tussenkomst vergt van 218 miljoen euro (8,8 miljard frank) en de uitbetaling van pensioenen 64 miljoen euro (2,6 miljard frank).

De Post kondigde gisteren de opschorting aan van de dienst Early Post. Volgens minister van Overheidsbedrijven, Rik Daems, komt de beslissing van Rombouts, maar het is duidelijk dat de topman van De Post onder zware druk stond. Early Post garandeerde de bedrijven de uitreiking van hun post vóór 9 uur en kostte 60 euro per maand.

Achtereenvolgens de Kamer van Koophandel van Antwerpen, Unizo en het VBO reageerden furieus. Zij vinden dat niet moet worden betaald voor een openbare dienstverlening. De Post zegt nu dat Early Post op zijn vroegst begin maart wordt hernomen. Intussen wil ze met de klanten praten om hun behoeften beter te kennen. RS/GUM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud