Advertentie

Defensie en defensief

(tijd) De Europese beurzen verzeilden in de late voormiddag diep in de rode cijfers. Het ene oppeppende bericht na het andere, waaronder renteverlagingen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, zorgde echter voor een opgemerkte opleving in de namiddag. Onder impuls van het defensieve Colruyt en het defensie-aandeel Barco beperkte de Bel20 aan de bel zijn verlies tot 0,09 procent of 2.503,02 punten. Dat is hoe dan ook zijn laagste peil sinds januari 1998.

De schrik voor een crash op Wall Street zat er aanvankelijk dik in. Om 14.20 uur kwam de Amerikaanse centrale bank ter hulp, met een fikse renteverlaging met 50 basispunten tot 3 procent. Om 17.30 uur verraste de Europese centrale bank met een renteverlaging, eveneens met 50 basispunten. Tussendoor trachtte de ene prominente figuur na de andere het vertrouwen van de Amerikaanse beleggers op te krikken. Het leek aanvankelijk te lukken: de Dow Jones stabiliseerde op een verliespeil van 5 à 6 procent. Dat is veel beter dan verwacht. De Europese indexen hadden vorige week immers heel wat meer terrein verloren, na de bloedige aanslagen van vorige dinsdag.

De financiële en andere rentegevoelige aandelen herstelden van de hevige klappen van vorige week. Zwaargewicht Fortis won 1,6 procent tot 25,1 euro. KBC en Electrabel stegen allebei met een handvol procentpuntjes tot respectievelijk 34,2 en 221,1 euro. Almanij verloor opnieuw 3,4 procent tot 35,53 euro. Vorige week maakte de holding relatief zwakke resultaten bekend. Almanij benadrukte in de marge geen substantiële last te hebben van de aanslagen.

Barco en grootaandeelhouder GIMV gingen zij aan zij respectievelijk 4,3 en 5,5 procent hoger tot respectievelijk 35 en 27,44 euro. Beleggers lijken tevreden over de oplossing voor probleemcel Barco Graphics. Voorts is Barco een van die aandelen die kunnen profiteren van een forse verhoging van de defensie-uitgaven. Dat geldt op andere vlakken ook voor Telindus. De netwerkenspecialist droeg zijn steentje bij tot de strenge beveiliging van de luchthaven van Tel Aviv. In de huidige context is dat een waardevolle referentie. Voorts bevestigde voorzitter John Cordier enkele dagen voor de aanslagen zijn groeiverwachtingen van jaarlijks 25 procent, tot en met 2004. Het aandeel won 2,9 procent tot 8,49 euro.

Colruyt won zelfs 6,8 procent op 44,87 euro. De Halse warenhuisgroep is een van de meest voor de hand liggende toevluchtsoorden voor beleggers die zoeken naar aandelen die niets met de internationale spanningen te maken hebben. In het voorbije anderhalf jaar schommelde Colruyt tussen 40 en 50 euro.

IBA was een van de grootste dalers, met een verlies van 10,2 procent tot 19,32 euro. De wereldleider inzake deeltjesversnellers voor medische en industriële toepassingen maakte vrijdag weinig opwekkende resultaten bekend. De winstmarges liepen fors terug. IBA hoopt op beterschap in het tweede halfjaar en wil een eerste protontherapiesysteem voor kankerbestrijding verkopen.

D'Ieteren moest 9,1 procent inleveren op 157,3 euro. De groep lijdt onder de wereldwijde malaise in de luchtvaartsector. Dochter Avis Europe is immers marktleider inzake autoverhuur op luchthavens. Kinepolis verloor 11,5 procent op een nieuw dieptepunt van 11,06 euro. Begin 1999 haalde de toen razend populaire bioscoopgroep nog een piek van 137 euro. RTL Group plofte zelfs 14,6 procent naar beneden tot 28,25 euro. De Luxemburgse mediareus besliste vorige week de aankondiging van zijn resultaten uit te stellen, uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen. De beleggers vinden dat blijkbaar vreemd. De aandelen van het Frère-imperium dat grootaandeelhouder van RTL is, moesten vorige week fors lager maar beperkten gisteren de schade. NPM zakte met 0,9 procent tot 105 euro. GBL won zelfs 0,6 procent tot 52,8 euro bij een forse omzet.

IRIS schreef 2,2 procent bij op 18,9 euro. De specialist in elektronisch documentbeheer IRIS gaat nauwer samenwerken met computerfabrikant Hewlett-Packard. IRIS zal voor HP de nieuwe generatie OCR-technologie (optical character recognition) ontwikkelen. Bedoeling is tot een optimale herkenning te komen van Aziatische talen.

Na beurstijd hadden enkele bedrijven nog wat nieuws in petto. Bouw- en vastgoedgroep Accentis heeft het eerste halfjaar 2001 afgesloten met een 19 procent lagere bedrijfswinst. Voor het hele jaar 2001 verlaagt directeur Christophe Desimpel de vooruitzichten lichtjes tot een verwachte groei tussen 25 en 30 procent. Het aandeel verloor op de fixingmarkt 8,3 procent tot 5,5 euro. De Belgisch-Portugese holding Sapec waarschuwt dat de courante winst in 2001 lager zal liggen dan vorig jaar. Het aandeel bleef hangen op 40 euro. Ook Punch behield zijn slotkoers van vrijdag, namelijk 29 euro. De EMS-provider sluit zijn vestiging in Dreux, omdat diens belangrijkste klant Sagem het contract beëindigde. PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud