Advertentie

Definitief Sabena-plan schrapt tot 2.000 jobs (08/08)

Het plan werd maandag besproken op de raad van bestuur van Sabena en wordt de komende dagen aan de vakbonden voorgesteld, schrijft dinsdag De Morgen. De intercontinentale bestemmingen die sneuvelen zijn Tokio en Washington. Verder komen de twee Brusselse Sabena-hotels, het cateringbedrijf en de cargo-afdeling in de etalage. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt de onderhoudsafdeling Sabena-Technics voorlopig niet verkocht.

Het nieuwe besparingsplan dat Müller de voorbije dagen uitwerkte, voorziet verder in de inkrimping van de vloot: van de huidige 79 toestellen verdwijnen er 15 tot 20. Volgens het plan zouden er slechts vier Airbussen 320 en 14 toestellen van het kleinere type 319 blijven. De grote Airbussen 321 zouden verdwijnen.

Ondertussen werd bekend dat de vakbonden overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen Sabena. ACV-secretaris Inge Vervotte tilde bij VRT-radio zwaar aan het uitlekken in de media van het saneringsplan-Müller.

"Ik heb de indruk dat hiermee een inbreuk wordt gepleegd op de wetgeving", aldus Vervotte. Hiermee doelt ze op de Renault-wet die stelt dat werknemers als eerste op de hoogte moeten worden gebracht van ontslagen. Door het uitlekken van het herstructureringsplan zou dit dus niet het geval zijn. Vervotte gaat hierover overleggen met juridische specialisten. Haar tweede groot bezwaar betreft de ontslagen. Vervotte noemt dit een eenzijdige verbreking van de afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud