Derde geval van longantrax in Verenigde Staten

In totaal zijn nu negen inwoners van de Verenigde Staten besmet met antrax. Drie van hen deden hun infectie op door inademing en hebben nu longantrax, wat gevaarlijker is dan een besmetting langs de huid.

Zaterdag werden in het Amerikaanse Congres, waar een week geleden al een antrax-brief opdook, nieuwe sporen van de gevreesde antraxbacterie ontdekt. Dat betekent niet noodzakelijk dat er nog onontdekte antraxbrieven in omloop zijn, meent politiewoordvoerder Dan Nichols.

In het sorteercentrum waar de postbediende werd besmet, wordt de post voor senatoren en congresleden verwerkt. Eerder kwam daar al een besmette brief aan voor Democratisch senator Tom Daschle. Bij 28 van zijn medewerkers werden sporen van antrax gevonden, maar niemand raakte ziek.

De postbeambte werd vrijdag in het ziekenhuis opgenomen met symptomen van een zware griep. "Zijn toestand is stabiel", zei Walks. Begin oktober stierf in Florida een journalist aan de longvariant van antrax. Een collega van hem liep eveneens longantrax op en is in behandeling.

Zes Amerikanen liepen een antraxbesmetting via de huid op. Drie van hen zijn journalisten uit New York, twee werken in de post bij New Jersey en dan is er nog het zeven maanden oude zoontje van een televisiemedewerker.

Wanneer antrax langs de huid binnendringt ontstaat een gemakkelijk te genezen infectie. Longantrax is gevaarlijker en wanneer de ziekte niet op tijd wordt herkend is de afloop vaak dodelijk. In beide gevallen gaat het wel om dezelfde antraxsporen.

Het onderzoek heeft zich intussen toegespitst op het plaatsje Trenton in de staat New Jersey. Vandaar vertroken de antraxbrieven naar Daschle, de televisiezender NBC en de Newyorkse krant New York Post. Het handschrift is in de drie gevallen erg gelijkend. De regering heeft een beloning van 1 miljoen dollar (1,11 miljoen euro) uitgeschreven voor tips die kunnen leiden tot de arrestatie van de afzender.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud