Advertentie

Derivatenhandel compenseert lagere aandelenvolumes

Euronext bevestigt met de cijfers van augustus de trend die al uit de publicatie van de halfjaarcijfers naar voren kwam. Terwijl steeds minder beleggers bereid zijn in aandelen te investeren, zijn de afgeleide producten aan een ware opmars bezig. "In erg volatiele en dalende markten, neemt de interesse voor afgeleide producten toe", verklaart een handelaar. "Vooral professionele partijen zijn bereid meer uit te geven voor futures en opties die hun portefeuilles beschermen."

Gemiddeld veranderden in augustus 2001 voor 4,95 miljard euro aandelen per dag op Euronext, tegen 5,76 miljard euro in dezelfde maand vorig jaar. Bij de afgeleide producten steeg het aantal verhandelde contracten in augustus op jaarbasis met 31,5 procent tot 28,06 miljoen. Brussel was vorige maand goed voor een gemiddeld dagvolume van 127,6 miljoen euro in de aandelenhandel. Er werden tevens 407.340 optie- en futurescontracten verhandeld. Daarmee vertegenwoordigt Brussel 2,57 procent van de aandelen- en 1,45 procent van de derivatenomzet op de drielandenbeurs. De vijf meest verhandelde aandelen waren vorige maand Fortis B, Dexia, Delhaize, UCB en Electrabel.

In de prestaties van de indexen, deed Brussel het opmerkelijk beter dan de overige markten. Terwijl de Euronext100 in augustus 6,6 procent kwijtspeelde, beperkte de Bel20 het verlies tot 1,2 procent. De enige beursgraadmeter die winst kon voorleggen, was de Belgische Small Cap Index met de kleinste Brusselse aandelen, die 0,7 procent aandikte. De beurswaarde van alle Belgische aandelen bedroeg op 31 augustus 172,49 miljard euro. Dat is een daling met 8,1 procent ten opzichte van het zelfde tijdstip vorig jaar. Gemiddeld wordt per dag 0,07 procent van de totale marktkapitalisatie van de Belgische beursgenoteerde bedrijven verhandeld.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud