Dexia vindt Amerikaanse aandelen nog niet goedkoop

Donderdag was het de beurt aan Dexia Bank om de gevolgen van de terreuraanslagen in de VS op de wereldwijde economie en beurzen in te schatten. "Wat de Amerikaanse economie betreft, wijzen de eerste statistieken over de economische activiteit op een vermindering van de activiteit maar niet op een ineenstorting", zegt econoom Stefan Farkas. "Dat is een geruststelling. Wij verwachten een herstel vanaf het eerste kwartaal van 2002 en schatten dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) volgend jaar 1,2 à 2 procent zal groeien. We zien de Amerikaanse centrale bank in de komende weken de rente met 50 basispunten verlagen."

"In de eurozone is de vertraging van de economie spectaculair, maar we denken dat vanaf het tweede trimester van 2002 de economische groei geleidelijk aan zal versnellen, zodat het BBP in 2002 met 1,5 procent zal toenemen. De ECB zal de basisrente blijven verlagen, met 50 tot 75 basispunten, afhankelijk van de sterkte van de euro."

De belegger vlucht al sinds anderhalf jaar met zijn geld in kwaliteitsobligaties. "Staatsobligaties bieden bescherming tegen een dalende markt", zegt strateeg Caroline Lambert.

"Toch is het nu niet aangewezen om de positie in obligaties op te voeren, omdat de rente volgend jaar waarschijnlijk stijgt. Daarom raden we ook een looptijd van minder dan vijf jaar aan. Voor bedrijfsobligaties is het aangewezen voorlopig zeer voorzichtig te zijn, dit wegens de zwakke bedrijfsresultaten en de afnemende kredietkwaliteit."

Voor de aandelenmarkten is een herstel van de bedrijfswinsten een noodzakelijke voorwaarde voor een beursherstel, stelt strateeg Christophe Cimino. "Wij schatten dat de Amerikaanse bedrijfswinsten volgend jaar met 10 procent zullen groeien. Voor Europa is dit 7 procent. Met een koers-winstverhouding (k/w) van 24,5 zijn Amerikaanse aandelen niet echt goedkoop. Europese aandelen zijn met een k/w van 17,6 aantrekkelijker gewaardeerd."

Cimino waarschuwt dat de indicaties van een koersstabilisering voor technologieaandelen niet mogen omslaan in euforie. "De capaciteitsbezetting, die in de VS momenteel 60 procent bedraagt, is daarvoor nog veel te laag."

KvH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud