Advertentie
Advertentie

Doemscenario's verlammen particuliere beleggers

Vrijdag gingen de beurzen opnieuw steil bergaf, vooral 's morgens leek de bodem zoek. Ook vele kleine beleggers die het enkele dagen uitgezweet hadden, sloegen aan het verkopen. "Tja, er is duidelijk paniek in de markt", zucht Sven Sterckx van beurshuis Dierickx, Leys. "Het paniekgevoel werd nog aangewakkerd door het feit dat Euronext Amsterdam de hele morgen dicht bleef. Dat zorgde bij klanten die veel in opties beleggen, voor flink wat zenuwachtigheid."

Sterckx merkt op dat zeker vrijdagmorgen de situatie grondig verschilde van vorige week. "Vorige week zagen we nog behoorlijk wat kooporders opduiken, nu is dit niet zo. De doemscenario's die dagelijks circuleren, verlammen de beleggers duidelijk. Wel is het opvallend dat veel klanten geld storten op hun financiële rekening. Ze willen klaar staan om in te stappen als de zaken stabiliseren."

Eenzelfde geluid bij Bolero, de orderdienst voor particuliere beleggers van KBC Securities. "Niemand durft als eerste weer in te stappen", stelt Peter Baelus. "De meesten betalen liever 5 à 10 procent meer eenmaal de toestand wat opgeklaard is, dan nu in volle crisissfeer te moeten instappen. Noem het een premie voor de gemoedsrust. Slechts een enkeling durft nu te kopen."

Advertentie

Bovendien raakten die luttele kooporders bij minder liquide aandelen vaak niet meteen uitgevoerd. Zeker tijdens de afwikkelingsperiode voor opties en futures op de Bel20-index, gisterenmiddag tussen half drie en drie uur, liepen de spreads tussen bied- en laatkoersen vaak erg hoog op. Eén klein kooporder voor pakweg D'Ieteren deed de koers, in vergelijking met de laatst uitgevoerde transactie, met meer de toegelaten 2 procent stijgen. Moedige beleggers die gisteren in volle crisis durfden instappen, moesten bijgevolg even geduld oefenen.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.