Advertentie

Dollar daalt fors (koersupdate 18.00 uur)

Er was nogal wat speculatie bij handelaars dat de Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill, zal verklaren dat de Verenigde Staten hun sterke-dollarpolitiek afzwakken. Hij zou dit doen in een interview met CNBC om 19.00 uur Belgische tijd.

"Terwijl het gerucht de ronde doet, lijkt het zeer onwaarschijnlijk", zei Jeremy Hawkins, economist bij Bank of America. "Omdat de markt al negatief staat tegenover de dollar en zolang O'Neill niet 100% achter de munt staat, wordt dit gezien als een impliciete zwakte van die sterke-dollarpolitiek", zei Sahab Jalinoos, van UBS Warburg.

De Amerikaanse industriële productie, die om 15.15 uur werd bekendgemaakt, is in juli minder sterk afgenomen dan verwacht. De daling bedraagt 0,1% tegenover een verwachte daling van 0,3%. Dit nieuws duwde de euro omstreeks 16.05 uur even omlaag tot 0,9101 euro. Eerder op de dag was de euro 0,9139 dollar waard tegenover 0,8958 dollar dinsdagnamiddag vooraleer het IMF-rapport over de Amerikaanse economie bekend werd.

Daarin schreef het IMF onder meer dat het tekort op de Amerikaanse lopende rekening op lange termijn niet houdbaar is en dat de dollar mogelijk een forse depreciatie zal ondergaan, zeker als de Amerikaanse productiviteit zou dalen.

Het IMF schreef verder dat de onzekerheden die wegen op de Amerikaanse economie groter zijn dan gewoonlijk en dat een herstel vooral afhangt van het vertrouwen van consumenten en ondernemingen. Ook zou de productiviteit moeten herstellen tot het niveau van de tweede helft van de jaren negentig, zoniet zou de economische vertraging kunnen worden verlengd.

Volgens het IMF zijn er meer renteverlagingen nodig door de Fed, als de Amerikaanse economie zwak blijft. Die renteverlagingen zijn mogelijk, omdat de inflatoire druk beperkt blijft, zo meent het IMF nog.

Lees ook het rapport van het IMF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud