Advertentie

Dollar daalt fors

Aanleiding is een rapport van het Internationaal Monetair Fonds over de Amerikaanse economie. Daarin schreef het IMF onder meer dat het tekort op de Amerikaanse lopende rekening op lange termijn niet houdbaar is en dat de dollar mogelijk een forse depreciatie zal ondergaan, zeker als de Amerikaanse productiviteit zou dalen. Daarnaast zijn beleggers ongerust over de macro-economische cijfers die donderdag op de agenda staan. Daaruit zou blijken dat de VS-economie nog niet aan herstel toe is. Verwacht wordt dat hogere werkloosheidsaanvragen worden bekendgemaakt, en een afname van het aantal begonnen nieuwe woningen.

Positief voor de Amerikaanse economie was dan weer dat de industriële productie, die om 15u15 werd bekendgemaakt, in juli minder daalde dan verwacht. De daling bedraagt 0,1% tegenover een verwachte daling van 0,3%. Het nieuws duwde de euro omstreeks 16.05 uur even omlaag tot 0,9101 euro. Eerder op de dag was de euro 0,9139 dollar waard tegenover 0,8958 dollar dinsdagnamiddag vooraleer het IMF-rapport bekend werd.

Het IMF schreef verder dat de onzekerheden die wegen op de Amerikaanse economie groter zijn dan gewoonlijk en dat een herstel vooral afhangt van het vertrouwen van consumenten en ondernemingen. Ook zou de productiviteit moeten herstellen tot het niveau van de tweede helft van de jaren negentig, zoniet zou de economische vertraging kunnen worden verlengd.

Volgens het IMF zijn er meer renteverlagingen nodig door de Fed, als de Amerikaanse economie zwak blijft. Die renteverlagingen zijn mogelijk, omdat de inflatoire druk beperkt blijft, zo meent het IMF nog.

Lees ook het rapport van het IMF.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud