Advertentie

Dollar onderuit door pessimistisch rapport IMF

De Amerikaanse dollar bereikte woensdag het laagste peil in vier maanden tijd na een pessimistisch rapport van het IMF over de economie in de VS. Volgens het IMF is het huidige tekort op de Amerikaanse lopende rekening op lange termijn onhoudbaar. Daardoor kan de dollar sterk in waarde verminderen, zeker als zou blijken dat de Amerikaanse productie verder blijft dalen.

Beleggers wachten dan ook met spanning de Amerikaanse productiecijfers voor juli af, die woensdagmiddag worden bekendgemaakt. Algemeen wordt aangenomen dat de productie voor de tiende maand op rij zal afnemen, maar dat de daling nu iets minder fors zal zijn.

Hoewel betere Amerikaanse kleinhandelscijfers voor juli de beurzen dinsdag even optimistisch hadden gestemd, blijft de bezorgdheid over de economische groeivertraging nog altijd erg groot. Vorige week nog liet ook de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, zich nog verrassend somber uit over de economische situatie in de VS. Bovendien bleek de index voor producentenprijzen in juli sterker dan verwacht te zijn gedaald. Dat wijst op een zwakke vraag en op de onmogelijkheid van bedrijven om de prijzen te verhogen. Door die sombere vooruitzichten verwachten de meeste beleggers dat de Fed nu op 21 augustus een nieuwe renteverlaging zal doorvoeren. (Fed ziet nog geen herstel voor de Amerikaanse economie)

Advertentie

Ook in Europa wordt er steeds meer gespeculeerd op een renteverlaging. Omdat de Franse consumentenprijzen in juli daalden met 0,2% en het inflatepeil onveranderd bleef, zijn veel economen geneigd te geloven dat de Europese Centrale Bank (ECB) eind augustus de rente zal versoepelen. De ECB wakkerde vorige week trouwens zelf de hoop op een renteverlaging aan door te verklaren dat ze de rentetarieven zou aanpassen aan de vertragende economie en een afnemende inflatie.

Toch laten veel beleggers zich afschrikken om te investeren in aandelen door het huidige ongunstige economische klimaat. Bovendien zijn er ook in het analistenkamp tegenstrijdige geluiden te horen. Terwijl de zakenbank Salomon Smith Barney gelooft dat de aandelenmarkt zich zal herstellen vanaf het einde van dit jaar, noemt Fortis-econoom Philippe Gijzels de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. Daarvoor moeten de beurskoersen zich eerst stabiliseren moeten de leidende indicatoren zich duidelijk verbeteren. (Economen schrikken van somber Beige Book)

Advertentie
Gesponsorde inhoud