Advertentie

Dow Jones gaat vooruit, Nasdaq beperkt verlies

Bij het slot stond de Dow Jones 117,69 punten of 1,14% hoger op 10.416,25. De S&P500-index verstevigde met 6,73 punten of 0,57% tot 1.190,16. De technologiebeurs Nasdaq verkleinde de eerdere verliezen, maar sloot toch nog in het rood. De Nasdaq Composite-index gaf 6,85 punten of 0,35% prijs tot 1.956,47.

De index voor producentenprijzen (PPI) in de VS daalde in juli met 0,9%. Die daling was sterker dan economen gemiddeld hadden voorzien; zij gingen uit van een afname met slechts 0,3%. In juni daalde de PPI met 0,4% op maandbasis. Exclusief voeding en energie (de zogenoemde core rate-index) steeg de PPI in juli wel met 0,2%. Vooral de prijzen van energie gingen naar beneden. Maar anderzijds waren er ook prijsdalingen van onder meer computers, elektronische componenten en auto's. De daling van de PPI toont enerzijds aan dat het inflatiegevaar verdwenen is, maar ze wijst anderzijds op de zwakke vraag en op de onmogelijkheid van bedrijven om hun prijzen te verhogen. Dat zijn twee factoren, die de bedrijfswinsten onder druk zetten.

De software-aandelen lagen onder vuur nadat Goldman Sachs in een rapport aan zijn klanten heeft aangegeven dat het verwacht dat de software-business waarschijnlijk verder zal afzwakken. Tevens verlaagde het effectenhuis de verwachtingen voor Siebel Systems en Oracle. Siebel Systems verloor 5% tot 28,29 dollar en Oracle gaf 5,2% prijs tot 15,16 dollar.

Ook de aandelen van biotechnologiebedrijven stonden in de belangstelling, na het besluit van president Bush om een beperkt gebruik van overheidsgeld toe te staan voor onderzoek op cellen van menselijke embryo's. Het geld zou alleen beschikbaar zijn voor bestaande lijnen van medisch onderzoek. Financiering van nieuwe onderzoekslijnen wordt daarmee evenwel uitgesloten. De aandelen van biotechbedrijven gingen achteruit, nadat ze donderdag fors waren gestegen, vooruitlopend op een gunstige beslissing van Bush. Geron zakte met 6,6% tot 13,95 dollar, Aastrom leverde 0,43 dollar in tot 1,82 dollar en StemCells verloor 1,61 dollar tot 4,84 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud