Dow Jones sluit onder de 10.000 punten

De Nasdaq Composite daalde 2,8% tot 1.791,61 punten. De Dow Jones zakte 1,7% tot 9.919,58 punten. In de vroege namiddag werd duidelijk dat de wekelijkse werkloosheidsaanvragen onverwacht waren gedaald. Beleggers legden dit goed nieuws echter naast zich neer en keken liever naar de bestedingen van consumenten die lager uitvielen dan verwacht. Combineer dit met het zwakke consumentenvertrouwen en de indices komen op een glijbaan terecht waarvan het einde nog niet in zich is.

Aan dalers geen gebrek dus, maar één aandeel viel toch op: Sun Microsystems. De serverproducent donderde maar liefst 17,6% lager tot 11,06 dollar. Sun zei dat tegenvallende verkopen in Europa en Japan waarschijnlijk leiden tot een verlies in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. Hoe hoog het verlies zou kunnen worden, werd niet gezegd. Beleggers lijken zich alvast op te maken voor een stevig verlies. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch verlaagde trouwens woensdag al de winstverwachtingen voor Sun.

Softwarereus Microsoft daalde 5,5% tot 56,92 dollar. De Europese Commissie heeft het anti-trustonderzoek tegen Microsoft verder uitgebreid. De commissie zegt dat Microsoft gebruikmaakt van illegale praktijken om de markt te domineren.

Broadvision, ontwikkelaar van internetsoftware, wordt uit de S&P500-index gegooid. Beleggers gooiden hierop hals over kop hun aandelen buiten. Broadvision stortte 17% lager tot 1,52 dollar. Als deze koersval zich doorzet, mag het aandeel zich straks bij de weinig benijdenswaardige groep van "pennystocks" voegen.

Corning, producent van glasvezel voor telecomnetwerken, zakte 17,5% tot 12,05 dollar. De groep voegt zijn naam toe aan de rij van bedrijven die massale ontslagen bekendmaken. De groep zal 1.000 man op straat zetten; naar huidige normen een eerder bescheiden aantal. Corning mocht dan al de hoofdvogel afschieten, ook de andere netwerkspecialisten beleefden een belabberde dag. Cisco zakte 6,3% tot 16,01 dollar. Glasvezelbedrijf Lucent moest 7% afstaan tot 6,67 dollar.

Charles Schwab, de grootste online beursmakelaar ter wereld, gaat 2.400 banen schrappen. Dit komt overeen met 11% van het totale personeelsbestand. Schwab zei kortweg dat het geen tekenen van handel ziet bij zijn klanten. In het tweede kwartaal wees de makelaar al 3.400 mensen de deur. Het aandeel verloor 1,2% tot 12,06 dollar

In deze benarde tijden zijn er blijkbaar toch nog technologiebedrijven die met positief nieuws kunnen uitpakken. Computerverdeler Tech Data zei dat zijn kwartaalresultaten de verwachtingen van analisten zullen overtreffen. Tech Data spurtte 15,5% hoger tot 38,53 dollar. Worldcom boekte een meer bescheiden klim van 3,5% tot 12,87 dollar. Het telecombedrijf bevestigde de vooruitzichten voor dit jaar en dat is in de huidige marktomstandigheden geen sinecure.

Met al deze koerssprongen in de technologiesector, zou men haast de "oude" economie over het hoofd zien. Nochtans is het daar niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo kondigde autofabrikant Ford donderdag aan meer arbeidsplaatsen te moeten afstoten dan de eerder aangekondigde 5.000. Het aandeel verloor 2,1% tot 19,76 dollar.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud