Advertentie

Duisenberg is niet van plan begin 2002 te vertrekken

Duisenberg werd in 1998 benoemd voor een ambtstermijn van acht jaar, maar zei dat hij als gevolg van zijn hoge leeftijd wellicht vóór 2006 zou vertrekken. Hij liet verstaan dat hij in 2002 zou ontslag nemen, door te benadrukken dat hij zeker zou blijven tot na de invoering van de euromunten en -biljetten. Maar Duisenberg is bezorgd dat de ECB al te veel onder druk staat in verband met haar rentebeleid en de zwakte van de euro. Hij vreest dat een vertrek kort na de invoering van de euromunten en -biljetten de onafhankelijkheid van de ECB zou aantasten.

Het debat over de opvolging van Duisenberg begon enkele weken geleden, toen de Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker, liet weten dat hij was aangezocht als opvolger, maar had geweigerd. Christian Noyer, de ondervoorzitter van de ECB, zei onlangs dat het debat erg storend is. Normaal moet Jean-Claude Trichet, de gouverneur van de Banque de France, Duisenberg opvolgen, maar hij is betrokken in een gerechtelijk onderzoek.

De zakenkrant meldde ook dat Duisenberg telefonisch aan het voormalige Europees commissielid Yves-Thibault de Silguy vroeg om het recht op te geven dat hem de vergaderingen van de ECB laat bijwonen. De Silguy weigerde. De ECB weigert commentaar en beklemtoont dat de vertegenwoordiger van de Commissie steeds de vergadering kan bijwonen.

De beslissing van de ECB om haar basisrente te handhaven op 4,50 procent werd algemeen verwacht. Duisenberg zei twee weken geleden dat het rentepeil gepast was en dat dat "nog enige tijd" zo zou blijven.

De meeste economen verwachten dat de ECB in augustus of september de rente verlaagt. Ze verwachten dat de ECB dan reageert op duidelijker tekenen dat de Europese inflatie daalt, de groeivertraging in de eurozone en waarschuwingen dat de Amerikaanse economie nog niet duidelijk heropleeft. De inflatie daalde van 3,4 procent in mei tot 3 procent in juni. De laatste vergadering voor het zomerreces vindt plaats op 2 augustus. De volgende vergadering is gepland voor 30 augustus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud