Duitse conjuncturele toekomst ziet er somber uit

De daling van de veelbekeken IFO-index was aanzienlijk sterker dan de verwachtingen van de meeste analisten, die gerekend hadden op een neergang tot 90,2 punten. Vooral de bedrijfsleiders in de Duitse industrie zagen de conjuncturele toekomst aanzienlijk somberder in dan in mei, toen de IFO-index strandde op 90,8 punten.

De hoofdeconoom van het Beierse IFO-instituut, Gernot Nerb, ziet voorlopig nog geen licht aan het einde van de tunnel. "De toekomstverwachtingen van de managers wijzen er nog niet op dat het dieptepunt al bereikt of zelfs in zicht is", sprak Nerb bij de presentatie van het rapport. Het pessimisme onder de Duitse bedrijfsleiders is volgens Nerb vooral te wijten aan de neerwaartse ontwikkeling van de wereldeconomie.

De koers van de euro tegenover de dollar daalde direct na de bekendmaking van de sombere IFO-indicator, maar herstelde vrijwel meteen. De Europese beurzen hadden echter vooral oog voor de hogere olieprijs, die de olieaandelen ondersteunde, en voor de meevallende cijfers van de ontwikkelaar van halfgeleiders ARM Holdings. De belangrijkste beursindexen wonnen aanvankelijk ruim een procent. Toen de Dow Jones en de Nasdaq Composite echter kort na hun opening terrein moesten prijsgeven, viel de winst van de Europese beurzen terug tot minder dan 0,5 procent.

In Japan kreeg de Nikkei225-index een klap van 2,5 procent, nadat premier Junichiro Koizumi had gezegd dat hij vasthoudt aan zijn economische hervormingen, ook al zullen die de economische groei negatief beïnvloeden. De index belandde daarmee op het laagste peil in 16 jaar. Vooral de bankaandelen moesten een stap terugdoen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud